Szybkie gotowanie: jajko pieczone w bułce. Prosty przepis, pyszny smak
Szukasz pomysłu na ekspresowe śniadanie? W ramach cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla ciebie przepis na jajka zapiekane w bułce. Nie tylko przygotujesz je naprawdę szybko, ale także wykorzystasz czerstwe pieczywo, które być może zalega w szafkach. Prosto, ale z pomysłem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Porcja dla 2 osób
- 2 jajka,
- 2 bułki,
- masło
- mały ząbek czosnku,
- 4 plastry wędzonego boczku lub wędliny
- tarty, żółty ser
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Z bułek odetnij wierzchy i wydrąż środki. Tak przygotowane bułki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj ich wnętrze masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do każdej bułeczki włóż po 2 plastry boczku lub wędliny i po łyżeczce tartego sera. Teraz wbij jajka, dopraw je do smaku i posyp siekanym szczypiorkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze