Szybkie gotowanie: jajko pieczone w bułce. Prosty przepis, pyszny smak
Szukasz pomysłu na ekspresowe śniadanie? W ramach cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla ciebie przepis na jajka zapiekane w bułce. Nie tylko przygotujesz je naprawdę szybko, ale także wykorzystasz czerstwe pieczywo, które być może zalega w szafkach. Prosto, ale z pomysłem.
Karolina Wójciga
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Porcja dla 2 osób
- 2 jajka,
- 2 bułki,
- masło
- mały ząbek czosnku,
- 4 plastry wędzonego boczku lub wędliny
- tarty, żółty ser
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis
Z bułek odetnij wierzchy i wydrąż środki. Tak przygotowane bułki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj ich wnętrze masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do każdej bułeczki włóż po 2 plastry boczku lub wędliny i po łyżeczce tartego sera. Teraz wbij jajka, dopraw je do smaku i posyp siekanym szczypiorkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl