Zupa minestrone. Klasyczny włoski przepis na wiosnę

Zupy jarzynowe są znane w każdym kraju świata, ale włoskie minestrone jest wyjątkowe.

Zupa minestrone. Klasyczny włoski przepis na wiosnęZupa minestrone. Klasyczny włoski przepis na wiosnę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g ziemniaków (pokrojonych w niedużą kostkę)
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 200 g odcedzonej fasoli białej z puszki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 250 g mrożonego groszku zielonego
  • 200 g szparagów zielonych, pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 1 mały pęczek świeżego szpinaku (pokrojony w szerokie paski)
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego w płatki parmezanu

Przepis

  • Dymkę pokrój drobno i przesmaż z czosnkiem na maśle.
  • Dodaj ziemniaki i smaż chwilę razem. Dodaj pomidory i bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  • Dodaj groszek, fasolę i gotuj kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Na sam koniec do zupy dodaj rozdrobniony szpinak. Gotową zupę nalej do talerzy, posyp startym parmezanem i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯