Szybka sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem. W sam raz na imprezę
Co zaserwować gościom podczas karnawałowej zabawy? Niezastąpionym elementem imprezowego menu będzie lekka i szybka w wykonaniu sałatka. Świeże warzywa ze szpinakiem, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi na czele doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem, tworząc pożywną i zachwycającą feerią barw zdrową sałatkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- pierś kurczaka
- sól, pieprz
- zielony ogórek
- 3 garści młodego szpinaku
- 5 pomidorów koktajlowych
- 2 rzodkiewki
- 3 garści mieszanki sałat np. Toscana mix z rukolą marki Eisberg
- świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski.
Szpinak i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Opcjonalnie sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze