Szybka sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem. W sam raz na imprezę
Co zaserwować gościom podczas karnawałowej zabawy? Niezastąpionym elementem imprezowego menu będzie lekka i szybka w wykonaniu sałatka. Świeże warzywa ze szpinakiem, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi na czele doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem, tworząc pożywną i zachwycającą feerią barw zdrową sałatkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- pierś kurczaka
- sól, pieprz
- zielony ogórek
- 3 garści młodego szpinaku
- 5 pomidorów koktajlowych
- 2 rzodkiewki
- 3 garści mieszanki sałat np. Toscana mix z rukolą marki Eisberg
- świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przepis
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski.
Przepis
Szpinak i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Przepis
Opcjonalnie sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl