Szczupak faszerowany
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szczupak o wadze ok. 1 kg
- 1 gotowana marchewka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
Szczupaka oczyścić, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Nie odcinać mu głowy, ani ogona. Ostrożnie filetować, zaczynając od głowy i zmierzając ku ogonowi, odcinając powoli mięso od skóry tak, by jej nie przeciąć. Czynność powtórzyć z drugiej strony ryby. Na koniec nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie, po czym wyjąć wnętrze ryby.
Oddzielić widelcem mięso od ości, po czym zmielić je w maszynce razem z marchewką i cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, żeby nabrała kształtów ryby. Całość spiąć wykałaczkami i owinąć nitką. Zawinąć rybę delikatnie w gazę i przełożyć do rondla z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez blisko 30 min.
Gdy ryba jest jeszcze ciepła, rozciąć gazę nożyczkami i wyjąć szczupaka. Delikatnie przełożyć na półmisek i ostudzić. Udekorować kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.
Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze