Szczupak faszerowany

Obraz

Składniki

  • 1 szczupak o wadze ok. 1 kg
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Przepis

Szczupaka oczyścić, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Nie odcinać mu głowy, ani ogona. Ostrożnie filetować, zaczynając od głowy i zmierzając ku ogonowi, odcinając powoli mięso od skóry tak, by jej nie przeciąć. Czynność powtórzyć z drugiej strony ryby. Na koniec nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie, po czym wyjąć wnętrze ryby.

Przepis

Oddzielić widelcem mięso od ości, po czym zmielić je w maszynce razem z marchewką i cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, żeby nabrała kształtów ryby. Całość spiąć wykałaczkami i owinąć nitką. Zawinąć rybę delikatnie w gazę i przełożyć do rondla z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez blisko 30 min.

Przepis

Gdy ryba jest jeszcze ciepła, rozciąć gazę nożyczkami i wyjąć szczupaka. Delikatnie przełożyć na półmisek i ostudzić. Udekorować kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości