Trwa ładowanie...
d2mjs3q
d2mjs3q

Szczupak faszerowany

Przepis
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • 1 szczupak o wadze ok. 1 kg
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
Przepis

Szczupaka oczyścić, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Nie odcinać mu głowy, ani ogona. Ostrożnie filetować, zaczynając od głowy i zmierzając ku ogonowi, odcinając powoli mięso od skóry tak, by jej nie przeciąć. Czynność powtórzyć z drugiej strony ryby. Na koniec nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie, po czym wyjąć wnętrze ryby.

Oddzielić widelcem mięso od ości, po czym zmielić je w maszynce razem z marchewką i cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, żeby nabrała kształtów ryby. Całość spiąć wykałaczkami i owinąć nitką. Zawinąć rybę delikatnie w gazę i przełożyć do rondla z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez blisko 30 min.

Gdy ryba jest jeszcze ciepła, rozciąć gazę nożyczkami i wyjąć szczupaka. Delikatnie przełożyć na półmisek i ostudzić. Udekorować kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"

Szczupak faszerowany
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2mjs3q
d2mjs3q
d2mjs3q
d2mjs3q
Więcej tematów
d2mjs3q