Trwa ładowanie...
d47p1ze
21-07-2015 21:57

Szczupak faszerowany

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d47p1ze
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 1 szczupak o wadze ok. 1 kg
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
Przepis

Szczupaka oczyścić, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Nie odcinać mu głowy, ani ogona. Ostrożnie filetować, zaczynając od głowy i zmierzając ku ogonowi, odcinając powoli mięso od skóry tak, by jej nie przeciąć. Czynność powtórzyć z drugiej strony ryby. Na koniec nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie, po czym wyjąć wnętrze ryby.

Oddzielić widelcem mięso od ości, po czym zmielić je w maszynce razem z marchewką i cebulą. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, żeby nabrała kształtów ryby. Całość spiąć wykałaczkami i owinąć nitką. Zawinąć rybę delikatnie w gazę i przełożyć do rondla z zimną wodą. Gotować na małym ogniu przez blisko 30 min.

Gdy ryba jest jeszcze ciepła, rozciąć gazę nożyczkami i wyjąć szczupaka. Delikatnie przełożyć na półmisek i ostudzić. Udekorować kawałkami cytryny i świeżymi ziołami.

Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"

Szczupak faszerowany
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj