Trwa ładowanie...
d322i7d
09-01-2017 15:37

Szarlotka orzechowa

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d322i7d
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 250 g mąki tortowej (typu 450)
  • 150 g masła
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier puder do posypania
  • Nadzienie:
  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Beza:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
Przepis

Orzechy upraż na suchej patelni. Daj im się zrumienić, a nawet lekko przypalić. Zmiel w blenderze na pył i pozostaw do ostygnięcia.

Mąkę przemieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodaj masło, posiekaj je ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu, dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie nierówne części: jedną trzecią uformuj w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylep tortownicę (o średnicy 24 cm) tak, by brzegi sięgały do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny (lub do zamrażarki na mniej więcej 30 minut - możesz również przygotować je dzień wcześniej). Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki. W rondlu rozpuść masło, wrzuć jabłka i rodzynki. Duś chwilę na mocnym gazie, potem zmniejsz moc do połowy, dodaj miód i cynamon. Duś do momentu, aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te zamienią się w mus. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Przestudzone jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Rozłóż równomiernie. Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier waniliowy i ubijaj tak długo, aż się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i sztywna. Rozprowadź bezę równomiernie na warstwie jabłek. Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażarki, zetrzyj i ułóż na bezie. Ciasto piecz w 175 stopniach C przez około 45 minut. Ostudź, posyp cukrem pudrem i pokrój na duże kawałki.

Szarlotka orzechowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj