Świąteczny piernik z bakaliami
Świąteczny piernik warto upiec kilka dni wcześniej wówczas ciasto zmięknie i nabierze charakteru. Obowiązkowym dodatkiem do piernika są oczywiście bakalie, korzenne przyprawy i domowe powidła śliwkowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 g margaryny lub masła
- ok. 350 g dżemu (najlepiej powidła śliwkowe)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej + szczypta soli
- opakowanie przyprawy do pierników (20 g)
- bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle)
- czekoladowa polewa lub lukier
Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy za pomocą blendera) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii. Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką.
Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy. Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze