Staropolska szynka pieczona w folii

Staropolska szynka, soczysta i krucha, przygotowana według tradycyjnej receptury, to potrawa, która powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole. Może być serwowana zarówno na ciepło z sosem i ziemniaczkami, jak i na zimno - na kanapki.

Staropolska szynka pieczona w foliiStaropolska szynka pieczona w folii

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 litr wody
  • 40 g soli peklowej
  • 3 listki laurowe Kamis
  • 4 ziarnka ziela angielskiego Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 marynata staropolska Kamis
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Kamis
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis

Przepis

Do miski wlać 1 litr wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku , wsypać sól peklową i wymieszać do jej rozpuszczenia. Mięso umyć i zanurzyć całe w tej zalewie. Przykryć szczelnie talerzykiem i przechowywać w lodówce ok. dni.

Przepis

Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Do miseczki wlać olej, musztardę i wsypać marynatę staropolską oraz ostrą paprykę Z zalewy wyjąć 1 ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą porządnie natrzeć szynkę. Przełożyć mięso do woreczka do pieczenia, zamknąć i włożyć do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie szynkę w woreczku ułożyć w naczyniu żaroodpornym, woreczek nakłuć w paru miejscach.

Przepis

Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 1- 1,20 minut, po tym czasie woreczek rozciąć i piec jeszcze ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Miso można jeść zarówno na gorąco, krojąc grubsze plastry, lub na zimno jako wędlinę

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów