Trwa ładowanie...
dz4z4tz
30-03-2013 20:24

Staropolska szynka pieczona w folii

Przepis

Staropolska szynka, soczysta i krucha, przygotowana według tradycyjnej receptury, to potrawa, która powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole. Może być serwowana zarówno na ciepło z sosem i ziemniaczkami, jak i na zimno - na kanapki.

dz4z4tz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 litr wody
  • 40 g soli peklowej
  • 3 listki laurowe Kamis
  • 4 ziarnka ziela angielskiego Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 marynata staropolska Kamis
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Kamis
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
Przepis

Do miski wlać 1 litr wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku , wsypać sól peklową i wymieszać do jej rozpuszczenia. Mięso umyć i zanurzyć całe w tej zalewie. Przykryć szczelnie talerzykiem i przechowywać w lodówce ok. dni.

Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Do miseczki wlać olej, musztardę i wsypać marynatę staropolską oraz ostrą paprykę Z zalewy wyjąć 1 ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą porządnie natrzeć szynkę. Przełożyć mięso do woreczka do pieczenia, zamknąć i włożyć do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie szynkę w woreczku ułożyć w naczyniu żaroodpornym, woreczek nakłuć w paru miejscach.

Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 1- 1,20 minut, po tym czasie woreczek rozciąć i piec jeszcze ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Miso można jeść zarówno na gorąco, krojąc grubsze plastry, lub na zimno jako wędlinę

Przepis dodał użytkownik jolenka06

Staropolska szynka pieczona w folii
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz4z4tz
dz4z4tz
dz4z4tz
dz4z4tz
Więcej tematów
dz4z4tz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj