Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Staropolska szynka pieczona w folii

Przepis

Staropolska szynka, soczysta i krucha, przygotowana według tradycyjnej receptury, to potrawa, która powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole. Może być serwowana zarówno na ciepło z sosem i ziemniaczkami, jak i na zimno - na kanapki.

2.8
(5 głosów)
Oceń:
d3b3on1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Staropolska szynka pieczona w folii
123
Staropolska szynka pieczona w folii
Składniki
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 litr wody
  • 40 g soli peklowej
  • 3 listki laurowe Kamis
  • 4 ziarnka ziela angielskiego Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 marynata staropolska Kamis
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Kamis
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
Przepis

Do miski wlać 1 litr wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku , wsypać sól peklową i wymieszać do jej rozpuszczenia. Mięso umyć i zanurzyć całe w tej zalewie. Przykryć szczelnie talerzykiem i przechowywać w lodówce ok. dni.

Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Do miseczki wlać olej, musztardę i wsypać marynatę staropolską oraz ostrą paprykę Z zalewy wyjąć 1 ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą porządnie natrzeć szynkę. Przełożyć mięso do woreczka do pieczenia, zamknąć i włożyć do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie szynkę w woreczku ułożyć w naczyniu żaroodpornym, woreczek nakłuć w paru miejscach.

Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 1- 1,20 minut, po tym czasie woreczek rozciąć i piec jeszcze ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Miso można jeść zarówno na gorąco, krojąc grubsze plastry, lub na zimno jako wędlinę

Przepis dodał użytkownik jolenka06

Staropolska szynka pieczona w folii
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1