Trwa ładowanie...
d3wl4ns
07-07-2017 08:44

Śródziemnomorski gulasz z bobem

Przepis

Bób króluje na letnich straganach. Najczęściej jemy go bez żadnych dodatków. Ale warto dodawać go do zup, warzywnych past, sałatek czy makaronów. Pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny jest też aromatyczny gulasz z bobem, dojrzałymi w słońcu pomidorami oraz szynką Serrano.

d3wl4ns
2.9
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 500 g bobu,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 4 pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g szynki Serrano,
  • kieliszek wytrawnego białego wina,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej do smażenia.
Przepis

Bób opłucz i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj ok. 12-15 minut, aby był al dente. Pod koniec gotowania dodaj sól. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szynkę pokrojoną w paseczki. Podduś chwilę. Do garnka wlej wino i wrzuć pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj bób, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Podawaj z posiekaną natka pietruszki.

Zobaczcie wideo: Jak myć owoce i warzywa

Śródziemnomorski gulasz z bobem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
Więcej tematów
d3wl4ns