Śródziemnomorski gulasz z bobem
Bób króluje na letnich straganach. Najczęściej jemy go bez żadnych dodatków. Ale warto dodawać go do zup, warzywnych past, sałatek czy makaronów. Pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny jest też aromatyczny gulasz z bobem, dojrzałymi w słońcu pomidorami oraz szynką Serrano.
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g bobu,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 4 pomidory,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g szynki Serrano,
- kieliszek wytrawnego białego wina,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, cukier,
- olej do smażenia.
Bób opłucz i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj ok. 12-15 minut, aby był al dente. Pod koniec gotowania dodaj sól. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szynkę pokrojoną w paseczki. Podduś chwilę. Do garnka wlej wino i wrzuć pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj bób, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Podawaj z posiekaną natka pietruszki.
Zobaczcie wideo: Jak myć owoce i warzywa
Podziel się opinią
Komentarze