Sprytne akcesoria do jajek. Pokochasz je na nowo
Jajka to nie tylko zdrowy, ale również niedrogi sposób na śniadanie. Aby były również smaczne, trzeba umieć odpowiednio je przyrządzić. Na wpół ścięte jajko na miękko czy roztrzepane jajko w koszulkach może skutecznie ostudzić zapał największego smakosza.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Aby ułatwić sobie gotowanie, warto zaopatrzyć się w proste i niedrogie akcesoria, dzięki którym jaja będą zawsze tak samo smaczne, niezależnie od sposobu, w jaki je przygotowujesz. Z pewnością nie pożałujesz. Większość tego typu przyrządów to koszt zaledwie kilkunastu złotych, choć zdarzają się również droższe. Jeśli więc jaja stanowią ważną część twojego jadłospisu, warto pomyśleć nad praktycznymi rozwiązaniami. Minie niewiele czasu, a ty nie wyobrazisz sobie bez nich życia.
Na twardo czy miękko
Dla smakoszy jajek podstawowym sprzętem, który warto mieć w domu będzie jajowar w postaci zamykanego pojemniczka z charakterystycznym koszyczkiem. Wystarczy umieścić jaja w specjalnych foremkach, gdzie zostaną nakłute, a następnie zalać je wodą w odpowiednim stopniu, który zależy od tego, jaką konsystencję gotowych jaj chcesz uzyskać. Potem trzeba już tylko ustawić timer, zamknąć pokrywę i poczekać. Urządzenie wyłączy się samoistnie i powiadomi sygnałem dźwiękowym, kiedy trzeba będzie wyciągnąć jaja.
Urządzenie jest stosunkowo niedrogie, z powodzeniem znajdziesz model w cenie, która nie przekracza 60 zł, choć oczywiście na rynku znajdziesz również droższe modele. Są one bardziej wydajne i wyposażone w większą liczbę foremek. Warto przemyśleć zakup urządzenia do gotowania jaj nie tylko ze względu na idealną konsystencję, ale również łatwość w obieraniu, jak i również fakt, że gotowanie w jajowarze nie uszkodzi skorupki. Przyda się to szczególnie wtedy, gdy zależy ci na estetycznym wyglądzie potrawy.
Gotowanie w garnku
Oczywiście ugotowanie idealnych jajek bez dodatkowego urządzenia jest jak najbardziej możliwe. Jeśli nie chcesz kupować kolejnego urządzenia do kuchni, możesz posiłkować się silikonowymi koszyczkami lub podstawkami do garnka dzięki nim nie musisz wrzucać jaj bezpośrednio do wrzątku mając nadzieję, że się nie potłuką. Możesz powoli wsunąć je do garnka przy pomocy koszyczka. Warto również zainwestować w specjalny wskaźnik gotowania, który zmienia barwę w zależności od temperatury i tego, jak długo leży w wodzie. Dzięki zamieszczonym w środku podziałkom z łatwością stwierdzisz, kiedy można wyjąć jajka z wrzątku.
Gotowanie jajek w koszulkach to natomiast prawdziwa sztuka. Bez użycia odpowiednich akcesoriów trzeba będzie mocno się nagimnastykować. Przede wszystkim, gdy woda zagotuje się, musisz zacząć ją energicznie mieszać tak, by na środku pojawił się wir. Potem tam właśnie musisz wbić jajka, cały czas mieszając. Istnieje również prostsza opcja, potrzebujesz do tego specjalnego gadżetu oraz folii spożywczej. Wystarczy rozłożyć folię na jedną część przyrządu, wbić jajko, przykryć drugą częścią folii, zakręcić wieczko i wrzucić na wrzątek. Niewątpliwą zaletą jest to, że przy takim sposobie gotowania możesz dodać do potrawy ulubione przyprawy.
Samo ugotowanie jaj to jedno, trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować do spożycia. Problem pojawia się wtedy, gdy musisz pokroić jajko na twardo przy pomocy tępego noża. Delikatna struktura szybko straci swój pierwotny kształt, a zamiast apetycznych plasterków dostaniesz poszarpaną miazgę. Dlatego warto mieć w domu prostą krajalnicę, która przetnie je przy pomocy bardzo cienkich drucików.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.