Spring rollsy – z czym to się je 

Nazwa tego specjału jest trochę myląca, gdyż spring rollsy warto jeść przez cały rok, a nie tylko wiosną. To nic innego, jak popularne także w Polsce sajgonki, których jednak się nie smaży w głębokim tłuszczu, lecz serwuje na surowo, oczywiście z dodatkiem aromatycznego sosu.

Spring rollsy – z czym to się je
Źródło zdjęć: © 123RF

Smaczna i zdrowa przekąska, dziś powszechnie spożywana na całym świecie, pochodzi z Chin. Receptura "wiosennych ruloników" (angielskie określenie jest bezpośrednim tłumaczeniem chińskiej nazwy) prawdopodobnie narodziła się w czasach tzw. Wschodniej Dynastii Jin, panującej w Państwie Środka od IV wieku.

Spring rollsy, czyli świeże warzywa zawinięte w cieniutkie ciasto, tradycyjnie jadano wówczas w pierwszy dzień wiosny, co miało zapewniać szczęście i odpędzać złe duchy. Z czasem przekąska zaczęła gościć na chińskich stołach także w innych porach roku, ewoluowała również lista składników specjału, coraz częściej owijanego w papier ryżowy – dziś obowiązkowy element tej smacznej, pożywnej i – co ważne – zdrowej potrawy, którą bez większego problemu przygotujemy w domu.

Papier ryżowy – co warto o nim wiedzieć

Wersji spring rollsów istnieje mnóstwo, dlatego każdy może skomponować "zawiniątko", które zadowoli jego gusta smakowe. Najważniejszym składnikiem potrawy jest papier ryżowy, ostatnio dość łatwo dostępny również w polskich sklepach.

Zobacz też: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

To naturalny produkt wytwarzany zazwyczaj z mąki ryżowej, wody i soli, według zasad, które nie uległy większym zmianom od wieków. Ryżową masę rozprowadza się na tkaninie umieszczonej nad zbiornikiem z parującą wodą. Gdy ciasto się zetnie, jest rozprowadzane na macie bambusowej i suszone na słońcu.

Cieniutki papier ryżowy, powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim do zawijania sajgonek i spring rollsów, jest gotowy do użycia po lekkim zwilżeniu wodą (staje się wówczas elastyczny). Doskonale sprawdza się także podczas smażenia. Nie ma wielkiej wartości odżywczej, ale nie zawiera też glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję tego białka.

Spring rollsy – czym je wypełnić

Co zawinąć w papier ryżowy? Lista dodatków do spring rollsów jest niemal nieograniczona. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Przede wszystkim nie powinno zabraknąć w nich świeżych warzyw, pokrojonych na długie i cieniutkie paseczki, najlepiej za pomocą specjalnego nożyka do julienne. Zazwyczaj jest to marchewka, rzepa, rzodkiew, papryka czy ogórek. Świetnie sprawdzają się również niektóre owoce, zwłaszcza mango i awokado, choć możemy też poeksperymentować z rodzimym jabłkiem.

W spring rollsach często pojawiają się dodatki bardziej konkretne, np. makaron ryżowy, gotowane maleńkie krewetki, pokrojone w cienkie paseczki i podsmażone do zrumienienia mięso (wołowina albo drób) czy tofu, najlepiej wędzone, które również podsmażamy, wcześniej marynując np. w sosie sojowym zmieszanym z musztardą

Do zawiniątek warto dodawać rozmaite warzywa marynowane w occie, a także kiełki (np. brokuła czy fasoli mung). Ciekawym urozmaiceniem będą porwane listki kapusty pekińskiej albo sałaty masłowej, rukola lub roszponka. Nie zapominajmy o aromatycznych ziołach, choćby mięcie, bazylii czy kolendrze, oczywiście najlepiej świeżych.
Wszystkie składniki umieszczamy na płacie papieru ryżowego, wcześniej zamoczonego na dosłownie kilka sekund w zimnej wodzie, który następnie zwijamy ściśle jak krokieta.

Sos – z czego go przygotować

Spring rollsy serwujemy zwykle przecięte na pół, koniecznie z aromatycznym sosem w osobnym naczyniu. Jego wersji jest równie wiele, co pomysłów na farsz specjału. Możemy go przygotować np. z dwóch łyżeczek musztardy i soku cytrynowego, łyżeczki syropu klonowego i łyżki sosu sojowego.

Świetnym dodatkiem do tych przekąsek będzie sos z dwóch łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego, ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) oraz szczypty pieprzu. Dużo walorów smakowych ma sos z czerwonego wina (200 ml), miodu (3 łyżki), oleju sezamowego (3 łyżki), soku z limonki (100 ml) i drobno posiekanej papryczki chili.

Ciekawym uzupełnieniem spring rollsów będzie mikstura z ryżowej wódki sake (pół szklanki) i sosu sojowego (pół szklanki), które gotujemy 2-3 minuty z trzema łyżkami cukru, a następnie schładzamy w lodówce, minimum kwadrans.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne