WP Kuchnia

Polecamy

Sposób na noże. To jeden z ważniejszych przyrządów w twojej kuchni

Właściwa konserwacja noży jest kluczem nie tylko do ich wieloletniego użytkowania, ale również do bezpiecznego krojenia. Mimo to wiele z nas zaniedbuje ten aspekt własnej kuchni.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dobry nóż jest podstawą dobrego posiłku. I niepoharatanych rąk
Dobry nóż jest podstawą dobrego posiłku. I niepoharatanych rąk (Unsplash)

Umówmy się - trudno jest zrobić dobre jedzenie bez odpowiedniego, naostrzonego noża. Oczywiście zawsze warto kupić nóż dobrej marki, ale jeśli po zakupie będziemy używać go nieodpowiednio, to na wiele nam się ten zakup nie przyda. Jakość i cena stracą wówczas na znaczeniu.

Większość noży jest wyostrzana pod kątem od 30 do 40 stopni, ale po pewnym czasie i częstym używaniu cienka krawędź zawsze wymaga ponownego naostrzenia. W przeciwnym wypadku krawędź może się spłaszczyć, zgiąć lub złożyć – i nie zawsze jest to zjawisko, które można zobaczyć gołym okiem. Kiedy więc wyostrzasz nóż, to robisz to po to, żeby ponownie miał właściwy, ostry kąt.

"Przy siekaniu, obieraniu, nie zapomnisz o płakaniu"

Nóż ma ci w kuchni pomagać, nie przeszkadzać. Jedzenie powinno kroić się z łatwością, bez konieczności wywierania zbyt dużego nacisku. Zresztą to nie tylko kwestia wygody - tępe noże mogą powodować wypadki, jeśli prześlizgną się po żywności, zamiast ją przeciąć.

Najlepiej przetestować je krojąc pomidory, cytryny, paprykę i marchewki. Dużo milsze są również wrażenia krojenia cebuli ostrym nożem. To brzmi zabawnie, tym bardziej, że wrażliwość na substancję chemiczną wytwarzającą łzy jest różna, ale tępy nóż może otworzyć więcej komórek cebuli i wypuścić z niej więcej soków niż ostry. To oznacza, że im bardziej tępy nóż, tym więcej przy krojeniu cebuli popłynie łez.

Jeśli obawiasz się, że profesjonalne ostrzenie noży jest zbyt kosztowne, możesz odetchnąć z ulgą. Większość specjalistów pobiera za to niewielką opłatę.

Deski i zmywarki

Poza ostrzeniem, powinno się zadbać również o wybór prawidłowej deski do krojenia. Twarde powierzchnie mogą stępić lub wręcz "zetrzeć" nóż. Dobrym wyborem są więc deski drewniane lub plastikowe.

I ostatni szczegół - noże powinno się myć ręcznie. Zmywarki mogą spowodować bowiem ich odbarwienie, pęknięcie lub oddzielenie od ostrza. Poza tym stojaki lub kosz na przybory – te umieszczone wewnątrz zmywarki - mogą uszkodzić ostrza. Dlatego noże powinno się czyścić gąbką z ciepłą wodą i mydłem, a potem dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. I absolutnie nie pozwolić im leżeć brudnym lub mokrym.

Chyba że lubisz kroić zardzewiałymi.

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.