Sposób na noże. To jeden z ważniejszych przyrządów w twojej kuchni

Właściwa konserwacja noży jest kluczem nie tylko do ich wieloletniego użytkowania, ale również do bezpiecznego krojenia. Mimo to wiele z nas zaniedbuje ten aspekt własnej kuchni.

Dobry nóż jest podstawą dobrego posiłku. I niepoharatanych rąk
Źródło zdjęć: © Unsplash

Umówmy się - trudno jest zrobić dobre jedzenie bez odpowiedniego, naostrzonego noża. Oczywiście zawsze warto kupić nóż dobrej marki, ale jeśli po zakupie będziemy używać go nieodpowiednio, to na wiele nam się ten zakup nie przyda. Jakość i cena stracą wówczas na znaczeniu.

Większość noży jest wyostrzana pod kątem od 30 do 40 stopni, ale po pewnym czasie i częstym używaniu cienka krawędź zawsze wymaga ponownego naostrzenia. W przeciwnym wypadku krawędź może się spłaszczyć, zgiąć lub złożyć – i nie zawsze jest to zjawisko, które można zobaczyć gołym okiem. Kiedy więc wyostrzasz nóż, to robisz to po to, żeby ponownie miał właściwy, ostry kąt.

"Przy siekaniu, obieraniu, nie zapomnisz o płakaniu"

Nóż ma ci w kuchni pomagać, nie przeszkadzać. Jedzenie powinno kroić się z łatwością, bez konieczności wywierania zbyt dużego nacisku. Zresztą to nie tylko kwestia wygody - tępe noże mogą powodować wypadki, jeśli prześlizgną się po żywności, zamiast ją przeciąć.

Najlepiej przetestować je krojąc pomidory, cytryny, paprykę i marchewki. Dużo milsze są również wrażenia krojenia cebuli ostrym nożem. To brzmi zabawnie, tym bardziej, że wrażliwość na substancję chemiczną wytwarzającą łzy jest różna, ale tępy nóż może otworzyć więcej komórek cebuli i wypuścić z niej więcej soków niż ostry. To oznacza, że im bardziej tępy nóż, tym więcej przy krojeniu cebuli popłynie łez.

Jeśli obawiasz się, że profesjonalne ostrzenie noży jest zbyt kosztowne, możesz odetchnąć z ulgą. Większość specjalistów pobiera za to niewielką opłatę.

Deski i zmywarki

Poza ostrzeniem, powinno się zadbać również o wybór prawidłowej deski do krojenia. Twarde powierzchnie mogą stępić lub wręcz "zetrzeć" nóż. Dobrym wyborem są więc deski drewniane lub plastikowe.

I ostatni szczegół - noże powinno się myć ręcznie. Zmywarki mogą spowodować bowiem ich odbarwienie, pęknięcie lub oddzielenie od ostrza. Poza tym stojaki lub kosz na przybory – te umieszczone wewnątrz zmywarki - mogą uszkodzić ostrza. Dlatego noże powinno się czyścić gąbką z ciepłą wodą i mydłem, a potem dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. I absolutnie nie pozwolić im leżeć brudnym lub mokrym.

Chyba że lubisz kroić zardzewiałymi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯