Spaghetti z groszkiem, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

Obraz

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystano Nordis Groszek zielony)
  • 4 ząbki czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • starty parmezan, corregio lub grana padano i kilka listków świeżej bazylii
  • sól do smaku

Przepis

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente), pomidorki płuczemy i kroimy na połówki.

Przepis

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na głębokiej patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i podsmażamy ok. 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy zmrożony groszek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Przepis

Mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy, aż groszek będzie miękki. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i skrapiamy oliwą. Porcje wykładamy na talerze i dekorujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.

Podobno zielonym groszkiem zajadał się król Ludwik XVI, który nie wyobrażał sobie dania bez tego warzywa. Nic dziwnego - słodycz groszku cukrowego jest niezrównana. Jednak po zebraniu groszek dość szybko traci swój słodki smak. Jeśli mamy groszek w ogródku, najlepiej zrywać tylko tyle, ile potrzebujemy w danej chwili. Chyba że dysponujemy zamrażarką. Groszek doskonale poddaje się procesowi mrożenia i można go przechowywać w takim stanie przez wiele miesięcy.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się