Trwa ładowanie...
d442b2t
d442b2t

Spaghetti z groszkiem, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

Przepis
4.0
(9 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystano Nordis Groszek zielony)
  • 4 ząbki czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • starty parmezan, corregio lub grana padano i kilka listków świeżej bazylii
  • sól do smaku
Przepis

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente), pomidorki płuczemy i kroimy na połówki.

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na głębokiej patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i podsmażamy ok. 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy zmrożony groszek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy, aż groszek będzie miękki. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i skrapiamy oliwą. Porcje wykładamy na talerze i dekorujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.

Podobno zielonym groszkiem zajadał się król Ludwik XVI, który nie wyobrażał sobie dania bez tego warzywa. Nic dziwnego - słodycz groszku cukrowego jest niezrównana. Jednak po zebraniu groszek dość szybko traci swój słodki smak. Jeśli mamy groszek w ogródku, najlepiej zrywać tylko tyle, ile potrzebujemy w danej chwili. Chyba że dysponujemy zamrażarką. Groszek doskonale poddaje się procesowi mrożenia i można go przechowywać w takim stanie przez wiele miesięcy.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Share
d442b2t
d442b2t

d442b2t
d442b2t
d442b2t