Spaghetti a'la carbonara. Niewiarygodnie kremowa i pyszna
Carbonara to klasyk włoskiej kuchni. Ten przepis wywołuje wiele emocji. W oryginalne dodaje się bowiem do sosu jedynie żółtka, parmezan i pacettę. My mamy dla was nieco spolszczoną, ale równie pyszną wersję. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 5 żółtek
- 330 ml śmietany 30 proc.
- 4 łyżki sera parmezan
- sól, pieprz
Przepis
- Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente.
- Czosnek oraz cebulę obieram, cebulę drobno kroję a czosnek przeciskam przez praskę, następnie smażę na rozgrzanej oliwie.
- Boczek kroję w drobną kostkę i dodaję do warzyw.
- Makaron ugotowany odcedzam, przekładam na patelnie z boczkiem i chwilkę smażę i odstawiam patelnię na bok z palnika.
- Żółtka ubijam razem ze śmietaną trzepaczką, wsypuję ser parmezan, mieszam dokładnie.
- Masę żółtkową wlewam na makaron i dokładnie, delikatnie mieszam, by żółtka przykryły makaron.
- Delikatnie podgrzewam i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl