Sorbet truskawkowy w 5 minut
Sezon truskawkowy w pełni. W upalny dzień polecamy przepyszny sorbet. Doskonale orzeźwia, a przy tym bajecznie smakuje. Deser można przygotować ze świeżych lub mrożonych owoców. Przepis jest banalnie prosty i szybki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg truskawek,
- 1 szklanka wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie: laska wanilii lub listki mięty.
Przepis
Truskawki opłucz i usuń szypułki. Zasyp owoce cukrem i zalej wodą, dodaj sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Możesz dodać posiekane listki mięty lub ziarenka wanilii. Masę przełóż do pojemnika i wstaw co zamrażarki na ok. 6 godzin. Co godzinę mieszaj, by napowietrzyć sorbet i nadać mu odpowiednią konsystencję. Podawaj w pucharkach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl