Soki, które leczą. Idealne przepisy na zdrowotne koktajle

Jesień to czas, kiedy dokuczają nam różne infekcje i choroby. To sezon na grypę i przeziębienie. Dlatego właśnie warto zadbać o swoją odporność. Mogą w tym pomóc zdrowotne soki i koktajle, które pomogą wzmocnić organizm. Mamy dla was garść przepisów.

Soki mogą pomóc w leczeniu wielu dolegliwości.
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Do zrobienia wszystkich poniższych koktajli potrzebny jest tylko blender. Wystarczy jeden shot dziennie, żeby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Shot przeciwzapalny

  • 2 łyżki kurkumy
  • ½ cytryny
  • ½ marchewki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta pieprzu cayenne

Shot wzmacniający

  • ½ łyżki tartego imbiru
  • ½ cytryny
  • ¼ buraka
  • Szczypta chili
  • 1 kropla olejku z oregano

Shot odmładzający

  • Kieliszek mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki pyłku pszczelego

W tym przypadku do mleka dorzucamy pyłek i zostawiamy na 15 min. Odcedzamy przed wypiciem.

Shot wspomagający trawienie

  • 15 ml soku z imbiru
  • 5 ml soku z cytryny
  • Szczypta pieprzu cayenne

Całość mieszamy w małym kieliszku i pijemy od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany