Śniadanie wielkanocne (i nie tylko) – technologia na ratunek!
Dla katolików Święta Wielkanocy to najważniejsze kościelne święto w roku. W różnych regionach Polski lokalne tradycje nadają mu niepowtarzalny charakter („rękawka” w Krakowie czy „pogrzeb żuru i śledzia” na Kujawach). Oprócz aspektu religijnego i kulturowego, święta te – niezależnie od miejsca – stanowią od wieków świetną okazją do spotkania w gronie rodzinnym. Z tej perspektywy punktem centralnym jest niedzielne dzielenie się jajeczkiem i poświęconymi w sobotę produktami oraz następujące po nim wielkanocne śniadanie.
Tradycyjne potrawy na śniadanie wielkanocne
Wedle tradycji, głównym daniem wielkanocnego śniadania jest żur, barszcz biały lub (rzadziej) zupa chrzanowa, obowiązkowo z jajkiem, a w wielu domach również z białą kiełbasą. Sama kiełbasa stanowi często także osobne danie – gotowana lub pieczona, podana z dodatkami jak ćwikła czy chrzan. Po zupie na stół trafiają kolejne potrawy; najczęściej pasztety, wędliny i mięsa na zimo, sałatka jarzynowa i – być może przede wszystkim – jajka.
Jajka w różnych formach – gotowane na twardo i podawane z majonezem czy faszerowane kremem z pieczarek – są tym, co obok żuru i białego barszczu ze śniadaniem wielkanocnym kojarzy się najbardziej.
Od lat tradycja miesza się z nowoczesnością. Przygotowanie wielkanocnego śniadania potrafi być prawdziwym kulinarnym wyzwaniem i chociaż tradycyjne wielkanocne potrawy się nie zmieniają, my mamy do dyspozycji coraz więcej urządzeń oszczędzających czas i wspomagających naszą pracę – a dzięki którym smak i zapach serwowanych dań pozostanie bez zarzutu.
Urządzenia do przygotowania nie tylko wielkanocnego śniadania
Jajowary
Kto z nas nie stał z zegarkiem w ręku podczas gotowania jajek? Są tacy, którzy jajka wkładają do zimnej wody, niektórzy wolą wodę gotującą – ale co to znaczy gotująca, czy ona już się gotuje czy tylko jest gorąca? Jajko gotujemy 10 czy 9 minut? I co, jeśli jest z lodówki, czy wtedy trzeba gotować je dłużej? Z jajowarem gotowanie jajek nie jest wyzwaniem. Model Camry CR 4482 mieści 7 jaj, posiada trzy stopnie gotowania (na miękko, średnio i na twardo), a sygnałem dźwiękowym poinformuje, kiedy proces należy przerwać, by uzyskać pożądany stopień ugotowania.
Wypiekacze do chleba
Czy wielkanocny żur może podany być w bardziej apetycznej formie niż w bochenku chleba? A czy chleb może być lepszy niż z własnego wypieku? Wypiekając chleby samodzielnie mamy pełną kontrolę nad ich składem – bez żadnych spulchniaczy czy konserwantów, a dodatkowo możemy wypiek wzbogacić o ulubione składniki (oliwki, cebula) czy przyprawy. Tradycyjny wypiek zajmuje dużo czasu, który z wypiekaczami jak SENCOR SBR 1040WH możemy zaoszczędzić. Model ten posiada 10 programów pracy, 3 stopnie koloru skórki, a obsługę ułatwia duży wyświetlacz LCD. Dodatkową funkcją, idealnie współgrającą z domowym chlebem, jest robienie dżemu.
Blendery
Siekanie, miażdżenie i mielenie produktów i przypraw to czynności zazwyczaj nieskomplikowane, jednak szalenie czasochłonne – zwłaszcza, jeśli zależy nam na posiekaniu w małe kawałeczki lub zmieleniu na pył. Z pomocą przychodzą blendery, które w dosłownie kilkanaście sekund wykonają tę samą pracę dokładniej niż my zrobilibyśmy to przez kilka minut. Warto zadbać, by blender odpowiadał naszym potrzebom i był przygotowany do zadań, które przed nim postawimy – na przykład model wysokoobrotowy BEKO TBS3164X, wyposażony w 6 tytanowych ostrzy i moc 1600W, a także specjalne programy (jak kruszenie lodów czy przygotowanie smoothie). Kolosalnym udogodnieniem jest funkcja autoclean – urządzenie samo oczyszcza się z pozostałości po przygotowanym posiłku.
Opiekacze
Proste urządzenia, które zwykłe kanapki potrafią zmienić w pożywny posiłek podawany na ciepło. Wystarczą tylko dwie kromki chleba (jeśli ktoś lubi – dodatkowo posmarowane cieniutką warstwą masła) i wybór ulubionych składników – ser, szynka, plastry jajek czy warzywa. Model BEKO SWM2971W jest idealnym przykładem funkcjonalności i prostoty. 750W mocy, dwie płytki grzewcze z nieprzywierającą powłoką, dioda sygnalizująca osiągnięcie właściwej temperatury. Dzięki zgrabnym wymiarom i możliwości przechowywania w pozycji pionowej nie zabierze dużo miejsca i będzie zawsze pod ręką.
Sokowirówki
Czyli sposób na proste i szybkie przygotowanie domowych soków z owoców i warzyw. Dzięki sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej nie musimy polegać tylko na tym, co znajdziemy na sklepowych półkach; możemy tworzyć indywidualne kompozycje witaminowe, tak potrzebne w dzisiejszych czasach. Wyciskarka wolnoobrotowa PHILIPS HR1889/70 to model charakteryzujący się wysoką efektywnością wyciskania i intuicyjnością obsługi. Mimo kompaktowych rozmiarów posiada szeroki otwór na produkty, a dzięki funkcji QuickClean w 90 sekund umyje litrowy dzbanek na sok i pojemnik na miąższ o pojemności 0,75l.
Jogurtownice
Dzięki jogurtownicy szybko i wygodnie przyrządzimy w domu jogurty, kefiry, a nawet serki -urządzenia te to domowe źródło probiotyków korzystnie wpływających na organizm. Jogurtownica BROWIN 801013 o mocy 20W, wyposażona w termostat regulujący temperaturę w zależności od pożądanego stopnia zakwaszenia produktu. Urządzenie pozwala na robienie jogurtów, kefirów i serów wedle upodobań, np. jogurtu zwykłego lub typu greckiego. Funkcja timera pozwala na ustawienie czasu pracy odpowiedniego do potrzeb.
Tostery
Chrupiące grzanki to świetny zamiennik zwykłego pieczywa, a podane przy tradycyjnych okazjach – jak śniadanie wielkanocne – stanowić mogą ciekawe urozmaicenie. Toster BOSCH TAT5P420 pozwala na robienie tostów idealnych – równo przypieczonych w stopniu, jaki sobie zamarzymy. Funkcja HighLift ułatwia wyciąganie nawet małych kromek chleba, a specjalny ruszt pozwala na opiekanie bułeczek lub rogalików. Urządzenie wyposażone jest w funkcję rozmrażania i podgrzewania, dzięki której mrożone pieczywo szybko możemy podać zarumienione i chrupiące. Wygodne czyszczenie możliwe jest dzięki wyjmowanej tacce na okruchy.
Ekspresy do kawy
Koniec wieńczy dzieło, a kawa wieńczy posiłek. Dzięki ciśnieniowym ekspresom do kawy możemy cieszyć się w domu smakiem napojów z najlepszych kawiarni. Ekspres do kawy KRUPS Evidence EA8908 z młynkiem pozwala na przygotowanie dwóch kaw jednocześnie, gwarantując intensywny smak i aromat dzięki naciskowi na ziarna rzędu 30kg. Intuicyjna obsługa przyciąga uwagę, ale decydującym elementem jest szeroki wybór kaw i gorących napojów – Americano, Cappuccino, Doppio, Espresso, gorąca woda, Herbata, Long Coffee, napar ziołowy, Ristretto, spienione mleko. Automatyczny program czyszczenia i odkamieniania, program czyszczenia systemu mlecznego i wskaźnik konieczności odkamieniania zapewniają prostotę utrzymania urządzenia w czystości i gotowości do działania.
Czajniki
Jeśli ktoś nie jest fanem kawy, a preferuje herbaty i napary ziołowe, lepszym wyborem będzie czajnik. Urządzenie, które znajduje się każdej kuchni – ale czajnik czajnikowi nierówny. Dla fanów herbat polecany jest model SIEMENS TW86103P, o pojemności 1,5 litra, wyposażony w płaską grzałkę płytową. Doskonała funkcją jest możliwość regulacji temperatury – różne herbaty i zioła wymagają różnych temperatur, zalewanie ich wrzątkiem może wpłynąć niekorzystnie na smak i ich właściwości. Czajnik Siemens pozwala na zagrzanie wody do temperatur 70, 80, 90 i 100 stopni Celsjusza. Dzięki funkcji keepWarmSensor czajnik utrzymuje wskazaną temperaturę do nawet 30 min. Wyjmowany filtr antywapienny ułatwia utrzymanie czajnika w czystości.
Technologia pomaga
Przygotowanie śniadania wielkanocnego – a, prawdę mówiąc, każdego innego również – potrafi nastręczyć trudności. Czas, przygotowanie nie tylko smacznych, ale i zdrowych posiłków, sprzątanie w międzyczasie... Na szczęście zestawy urządzeń mogą nas odciążyć.
WP Kuchnia na: