Smażenie zdrowsze od gotowania? Nowe wyniki badań zaskakują

Do tej pory uważano, że to surowe lub gotowane na parze warzywa zawierają najwięcej substancji korzystnych dla zdrowia. Najnowsze badania hiszpańskich naukowców rzucają na to całkiem nowe światło.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Odkryli oni, że krótkie smażenie warzyw i owoców na oliwie z oliwek zwiększa ich właściwości przeciwutleniające i pomaga wydobyć z nich najwięcej korzyści. Metoda smażenia na jednym z najzdrowszych tłuszczów świata wspomaga wytwarzanie związków przeciwutleniających, które pomagają zwalczać przewlekłe choroby, m.in. cukrzycę i raka.

Oliwa z oliwek od wieków zaliczana jest do najzdrowszych produktów świata To dzięki jej genialnym właściwościom dieta śródziemnomorska uchodzi za najlepszą dla naszego ciała. Oliwa dostarcza wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych, które dbają o dobrą kondycję mózgu i serca, pomagają w obniżeniu złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi. Co więcej, nowe badania potwierdzają, że nie tylko zjadanie jej na zimno jest korzystne dla zdrowia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej.

- Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw i oliwy z oliwek. Te dwa składniki są bardzo ważnym źródłem fenoli. Związki te zapobiegają wielu chorobom. Nie mamy wątpliwości, że to właśnie smażenie na oliwie zwiększa ich stężenie w pomidorach czy cebuli. Zupełnie odwrotnie dzieje się podczas długiego gotowania w wodzie, podczas którego znacznie zmniejsza się obecność witamin i związków przeciwutleniających w ulubionych warzywach - twierdzi autorka badań prof. Cristina Samaniego Sánchez z Uniwersytetu w Granadzie.

Do eksperymentu, który miał na celu pokazanie jak zachowują się antyoksydanty podczas obróbki termicznej, użyto czterech warzyw bez skórki i nasion: pomidorów, bakłażanów, dyni i ziemniaków. Specjaliści badali zawarte w nich związki podczas smażenia na oliwie z oliwek, gotowania w wodzie i gotowania w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Według nich najwięcej cennych przeciwutleniaczy zachowały warzywa obsmażane na oliwie. Naukowcy podkreślają jednak, że ten sposób obróbki w znaczny sposób wpływa na ich kaloryczność, więc warto je jeść z umiarem.

Zaznaczają także, jak ważne jest zachowywanie wody po ugotowanych ziemniakach czy marchwi. Można ją dodawać do zup, sosów i koktajli. To w niej jest najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Badania naukowców z Uniwersytetu w Granadzie opublikowano w magazynie Food Chemistry.

Mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀