Smażenie zdrowsze od gotowania? Nowe wyniki badań zaskakują

Do tej pory uważano, że to surowe lub gotowane na parze warzywa zawierają najwięcej substancji korzystnych dla zdrowia. Najnowsze badania hiszpańskich naukowców rzucają na to całkiem nowe światło.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Odkryli oni, że krótkie smażenie warzyw i owoców na oliwie z oliwek zwiększa ich właściwości przeciwutleniające i pomaga wydobyć z nich najwięcej korzyści. Metoda smażenia na jednym z najzdrowszych tłuszczów świata wspomaga wytwarzanie związków przeciwutleniających, które pomagają zwalczać przewlekłe choroby, m.in. cukrzycę i raka.

Oliwa z oliwek od wieków zaliczana jest do najzdrowszych produktów świata To dzięki jej genialnym właściwościom dieta śródziemnomorska uchodzi za najlepszą dla naszego ciała. Oliwa dostarcza wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych, które dbają o dobrą kondycję mózgu i serca, pomagają w obniżeniu złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi. Co więcej, nowe badania potwierdzają, że nie tylko zjadanie jej na zimno jest korzystne dla zdrowia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej.

- Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw i oliwy z oliwek. Te dwa składniki są bardzo ważnym źródłem fenoli. Związki te zapobiegają wielu chorobom. Nie mamy wątpliwości, że to właśnie smażenie na oliwie zwiększa ich stężenie w pomidorach czy cebuli. Zupełnie odwrotnie dzieje się podczas długiego gotowania w wodzie, podczas którego znacznie zmniejsza się obecność witamin i związków przeciwutleniających w ulubionych warzywach - twierdzi autorka badań prof. Cristina Samaniego Sánchez z Uniwersytetu w Granadzie.

Do eksperymentu, który miał na celu pokazanie jak zachowują się antyoksydanty podczas obróbki termicznej, użyto czterech warzyw bez skórki i nasion: pomidorów, bakłażanów, dyni i ziemniaków. Specjaliści badali zawarte w nich związki podczas smażenia na oliwie z oliwek, gotowania w wodzie i gotowania w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Według nich najwięcej cennych przeciwutleniaczy zachowały warzywa obsmażane na oliwie. Naukowcy podkreślają jednak, że ten sposób obróbki w znaczny sposób wpływa na ich kaloryczność, więc warto je jeść z umiarem.

Zaznaczają także, jak ważne jest zachowywanie wody po ugotowanych ziemniakach czy marchwi. Można ją dodawać do zup, sosów i koktajli. To w niej jest najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Badania naukowców z Uniwersytetu w Granadzie opublikowano w magazynie Food Chemistry.

Mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja