Smażenie zdrowsze od gotowania? Nowe wyniki badań zaskakują

Do tej pory uważano, że to surowe lub gotowane na parze warzywa zawierają najwięcej substancji korzystnych dla zdrowia. Najnowsze badania hiszpańskich naukowców rzucają na to całkiem nowe światło.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Odkryli oni, że krótkie smażenie warzyw i owoców na oliwie z oliwek zwiększa ich właściwości przeciwutleniające i pomaga wydobyć z nich najwięcej korzyści. Metoda smażenia na jednym z najzdrowszych tłuszczów świata wspomaga wytwarzanie związków przeciwutleniających, które pomagają zwalczać przewlekłe choroby, m.in. cukrzycę i raka.

Oliwa z oliwek od wieków zaliczana jest do najzdrowszych produktów świata To dzięki jej genialnym właściwościom dieta śródziemnomorska uchodzi za najlepszą dla naszego ciała. Oliwa dostarcza wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych, które dbają o dobrą kondycję mózgu i serca, pomagają w obniżeniu złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi. Co więcej, nowe badania potwierdzają, że nie tylko zjadanie jej na zimno jest korzystne dla zdrowia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej.

- Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw i oliwy z oliwek. Te dwa składniki są bardzo ważnym źródłem fenoli. Związki te zapobiegają wielu chorobom. Nie mamy wątpliwości, że to właśnie smażenie na oliwie zwiększa ich stężenie w pomidorach czy cebuli. Zupełnie odwrotnie dzieje się podczas długiego gotowania w wodzie, podczas którego znacznie zmniejsza się obecność witamin i związków przeciwutleniających w ulubionych warzywach - twierdzi autorka badań prof. Cristina Samaniego Sánchez z Uniwersytetu w Granadzie.

Do eksperymentu, który miał na celu pokazanie jak zachowują się antyoksydanty podczas obróbki termicznej, użyto czterech warzyw bez skórki i nasion: pomidorów, bakłażanów, dyni i ziemniaków. Specjaliści badali zawarte w nich związki podczas smażenia na oliwie z oliwek, gotowania w wodzie i gotowania w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Według nich najwięcej cennych przeciwutleniaczy zachowały warzywa obsmażane na oliwie. Naukowcy podkreślają jednak, że ten sposób obróbki w znaczny sposób wpływa na ich kaloryczność, więc warto je jeść z umiarem.

Zaznaczają także, jak ważne jest zachowywanie wody po ugotowanych ziemniakach czy marchwi. Można ją dodawać do zup, sosów i koktajli. To w niej jest najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Badania naukowców z Uniwersytetu w Granadzie opublikowano w magazynie Food Chemistry.

Mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀