WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Smażenie zdrowsze od gotowania? Nowe wyniki badań zaskakują

Do tej pory uważano, że to surowe lub gotowane na parze warzywa zawierają najwięcej substancji korzystnych dla zdrowia. Najnowsze badania hiszpańskich naukowców rzucają na to całkiem nowe światło.

Smażenie zdrowsze od gotowania? Nowe wyniki badań zaskakują
Źródło zdjęć: © 123RF

Odkryli oni, że krótkie smażenie warzyw i owoców na oliwie z oliwek zwiększa ich właściwości przeciwutleniające i pomaga wydobyć z nich najwięcej korzyści. Metoda smażenia na jednym z najzdrowszych tłuszczów świata wspomaga wytwarzanie związków przeciwutleniających, które pomagają zwalczać przewlekłe choroby, m.in. cukrzycę i raka.

Oliwa z oliwek od wieków zaliczana jest do najzdrowszych produktów świata To dzięki jej genialnym właściwościom dieta śródziemnomorska uchodzi za najlepszą dla naszego ciała. Oliwa dostarcza wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych, które dbają o dobrą kondycję mózgu i serca, pomagają w obniżeniu złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi. Co więcej, nowe badania potwierdzają, że nie tylko zjadanie jej na zimno jest korzystne dla zdrowia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej.

- Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw i oliwy z oliwek. Te dwa składniki są bardzo ważnym źródłem fenoli. Związki te zapobiegają wielu chorobom. Nie mamy wątpliwości, że to właśnie smażenie na oliwie zwiększa ich stężenie w pomidorach czy cebuli. Zupełnie odwrotnie dzieje się podczas długiego gotowania w wodzie, podczas którego znacznie zmniejsza się obecność witamin i związków przeciwutleniających w ulubionych warzywach - twierdzi autorka badań prof. Cristina Samaniego Sánchez z Uniwersytetu w Granadzie.

Do eksperymentu, który miał na celu pokazanie jak zachowują się antyoksydanty podczas obróbki termicznej, użyto czterech warzyw bez skórki i nasion: pomidorów, bakłażanów, dyni i ziemniaków. Specjaliści badali zawarte w nich związki podczas smażenia na oliwie z oliwek, gotowania w wodzie i gotowania w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Według nich najwięcej cennych przeciwutleniaczy zachowały warzywa obsmażane na oliwie. Naukowcy podkreślają jednak, że ten sposób obróbki w znaczny sposób wpływa na ich kaloryczność, więc warto je jeść z umiarem.

Zaznaczają także, jak ważne jest zachowywanie wody po ugotowanych ziemniakach czy marchwi. Można ją dodawać do zup, sosów i koktajli. To w niej jest najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Badania naukowców z Uniwersytetu w Granadzie opublikowano w magazynie Food Chemistry.

Mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów