Smażenie zdrowsze od gotowania? Nowe wyniki badań zaskakują

Do tej pory uważano, że to surowe lub gotowane na parze warzywa zawierają najwięcej substancji korzystnych dla zdrowia. Najnowsze badania hiszpańskich naukowców rzucają na to całkiem nowe światło.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Odkryli oni, że krótkie smażenie warzyw i owoców na oliwie z oliwek zwiększa ich właściwości przeciwutleniające i pomaga wydobyć z nich najwięcej korzyści. Metoda smażenia na jednym z najzdrowszych tłuszczów świata wspomaga wytwarzanie związków przeciwutleniających, które pomagają zwalczać przewlekłe choroby, m.in. cukrzycę i raka.

Oliwa z oliwek od wieków zaliczana jest do najzdrowszych produktów świata To dzięki jej genialnym właściwościom dieta śródziemnomorska uchodzi za najlepszą dla naszego ciała. Oliwa dostarcza wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych, które dbają o dobrą kondycję mózgu i serca, pomagają w obniżeniu złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi. Co więcej, nowe badania potwierdzają, że nie tylko zjadanie jej na zimno jest korzystne dla zdrowia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej.

- Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw i oliwy z oliwek. Te dwa składniki są bardzo ważnym źródłem fenoli. Związki te zapobiegają wielu chorobom. Nie mamy wątpliwości, że to właśnie smażenie na oliwie zwiększa ich stężenie w pomidorach czy cebuli. Zupełnie odwrotnie dzieje się podczas długiego gotowania w wodzie, podczas którego znacznie zmniejsza się obecność witamin i związków przeciwutleniających w ulubionych warzywach - twierdzi autorka badań prof. Cristina Samaniego Sánchez z Uniwersytetu w Granadzie.

Do eksperymentu, który miał na celu pokazanie jak zachowują się antyoksydanty podczas obróbki termicznej, użyto czterech warzyw bez skórki i nasion: pomidorów, bakłażanów, dyni i ziemniaków. Specjaliści badali zawarte w nich związki podczas smażenia na oliwie z oliwek, gotowania w wodzie i gotowania w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Według nich najwięcej cennych przeciwutleniaczy zachowały warzywa obsmażane na oliwie. Naukowcy podkreślają jednak, że ten sposób obróbki w znaczny sposób wpływa na ich kaloryczność, więc warto je jeść z umiarem.

Zaznaczają także, jak ważne jest zachowywanie wody po ugotowanych ziemniakach czy marchwi. Można ją dodawać do zup, sosów i koktajli. To w niej jest najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Badania naukowców z Uniwersytetu w Granadzie opublikowano w magazynie Food Chemistry.

Mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu