Smaki świętokrzyskie. Poznaj kuchnię tego regionu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Zalewajka

Obraz
© 123RF

Kuchnia świętokrzyska łączy w sobie tradycję chłopską i szlachecką z domieszką tradycji żydowskich. Podstawowymi składnikami są: kasza, kapusta, ziemniaki oraz mleko. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" pragniemy na talerzu przybliżyć wam tę część regionu.

To tradycyjna zupa wiejska zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Dzięki swej prostocie zalewajka rozpowszechniła się w Kielcach, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim.

/ 5Pokrzywianka

Obraz
© 123RF

Pokrzywianka, czyli zupa z pokrzyw. Przepis pochodzi z okolic Nowej Huty, a więc z serca Gór Świętokrzyskich. Wystarczy zagotować 2 litry wody, wrzucić pokrzywę i gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku i pokrzywę drobno posiekać. Na patelnię wlać olej i smażyć czosnek pokrojony w plastry, dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy. Następnie dodać dwa jajka, rozmieszać i wsypać mąkę. Dolać ok. 1/2 szklanki wody z pokrzywy i zagotować.

/ 5Parzybroda

Obraz
© 123RF

Parzybroda to regionalna wiejska potrawa charakterystyczna dla Kielecczyzny. Jest z utłuczonych gotowanych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kapustą kiszoną, omaszczonych skwarkami świeżo wytopionymi ze słoniny. Jednogarnkowy obiad podajemy na gorąco. Istnieje również wariant ze słodką kapustą gotowaną razem z ziemniakami.

/ 5Zmiocarz

Obraz
© 123RF

Zmiocarz nazywany jest też pasztetem z ziemniaków. Zapewne bieda świętokrzyskich wsi była powodem powstania takiej odmiany pasztetu. Należy wiedzieć, że potrawy mięsne gościły na wiejskich stołach tylko na święta. Do pasztetu potrzebujesz jedynie: 2 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 jajka, sól i pieprz.

/ 5Kugiel z Czermna

Obraz
© 123RF

Kugiel to placek ziemniaczany z zapieczonymi w środku kawałkami mięsa. Obecnie jest potrawą powszechnie znaną zwłaszcza wśród mieszkańców Czermna. Pierwotnie jednak był potrawą żydowską, formowaną w kształcie kuli. Kugiel jedzony jest bezpośrednio po przyrządzeniu lub następnego dnia po wychłodzeniu i ponownym podsmażeniu porcji.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód