Smaki świętokrzyskie. Poznaj kuchnię tego regionu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Zalewajka

Obraz
© 123RF

Kuchnia świętokrzyska łączy w sobie tradycję chłopską i szlachecką z domieszką tradycji żydowskich. Podstawowymi składnikami są: kasza, kapusta, ziemniaki oraz mleko. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" pragniemy na talerzu przybliżyć wam tę część regionu.

To tradycyjna zupa wiejska zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Dzięki swej prostocie zalewajka rozpowszechniła się w Kielcach, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim.

/ 5Pokrzywianka

Obraz
© 123RF

Pokrzywianka, czyli zupa z pokrzyw. Przepis pochodzi z okolic Nowej Huty, a więc z serca Gór Świętokrzyskich. Wystarczy zagotować 2 litry wody, wrzucić pokrzywę i gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku i pokrzywę drobno posiekać. Na patelnię wlać olej i smażyć czosnek pokrojony w plastry, dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy. Następnie dodać dwa jajka, rozmieszać i wsypać mąkę. Dolać ok. 1/2 szklanki wody z pokrzywy i zagotować.

/ 5Parzybroda

Obraz
© 123RF

Parzybroda to regionalna wiejska potrawa charakterystyczna dla Kielecczyzny. Jest z utłuczonych gotowanych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kapustą kiszoną, omaszczonych skwarkami świeżo wytopionymi ze słoniny. Jednogarnkowy obiad podajemy na gorąco. Istnieje również wariant ze słodką kapustą gotowaną razem z ziemniakami.

/ 5Zmiocarz

Obraz
© 123RF

Zmiocarz nazywany jest też pasztetem z ziemniaków. Zapewne bieda świętokrzyskich wsi była powodem powstania takiej odmiany pasztetu. Należy wiedzieć, że potrawy mięsne gościły na wiejskich stołach tylko na święta. Do pasztetu potrzebujesz jedynie: 2 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 jajka, sól i pieprz.

/ 5Kugiel z Czermna

Obraz
© 123RF

Kugiel to placek ziemniaczany z zapieczonymi w środku kawałkami mięsa. Obecnie jest potrawą powszechnie znaną zwłaszcza wśród mieszkańców Czermna. Pierwotnie jednak był potrawą żydowską, formowaną w kształcie kuli. Kugiel jedzony jest bezpośrednio po przyrządzeniu lub następnego dnia po wychłodzeniu i ponownym podsmażeniu porcji.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia