Smaki świętokrzyskie. Poznaj kuchnię tego regionu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Zalewajka

Obraz
© 123RF

Kuchnia świętokrzyska łączy w sobie tradycję chłopską i szlachecką z domieszką tradycji żydowskich. Podstawowymi składnikami są: kasza, kapusta, ziemniaki oraz mleko. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" pragniemy na talerzu przybliżyć wam tę część regionu.

To tradycyjna zupa wiejska zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Dzięki swej prostocie zalewajka rozpowszechniła się w Kielcach, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim.

/ 5Pokrzywianka

Obraz
© 123RF

Pokrzywianka, czyli zupa z pokrzyw. Przepis pochodzi z okolic Nowej Huty, a więc z serca Gór Świętokrzyskich. Wystarczy zagotować 2 litry wody, wrzucić pokrzywę i gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku i pokrzywę drobno posiekać. Na patelnię wlać olej i smażyć czosnek pokrojony w plastry, dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy. Następnie dodać dwa jajka, rozmieszać i wsypać mąkę. Dolać ok. 1/2 szklanki wody z pokrzywy i zagotować.

/ 5Parzybroda

Obraz
© 123RF

Parzybroda to regionalna wiejska potrawa charakterystyczna dla Kielecczyzny. Jest z utłuczonych gotowanych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kapustą kiszoną, omaszczonych skwarkami świeżo wytopionymi ze słoniny. Jednogarnkowy obiad podajemy na gorąco. Istnieje również wariant ze słodką kapustą gotowaną razem z ziemniakami.

/ 5Zmiocarz

Obraz
© 123RF

Zmiocarz nazywany jest też pasztetem z ziemniaków. Zapewne bieda świętokrzyskich wsi była powodem powstania takiej odmiany pasztetu. Należy wiedzieć, że potrawy mięsne gościły na wiejskich stołach tylko na święta. Do pasztetu potrzebujesz jedynie: 2 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 jajka, sól i pieprz.

/ 5Kugiel z Czermna

Obraz
© 123RF

Kugiel to placek ziemniaczany z zapieczonymi w środku kawałkami mięsa. Obecnie jest potrawą powszechnie znaną zwłaszcza wśród mieszkańców Czermna. Pierwotnie jednak był potrawą żydowską, formowaną w kształcie kuli. Kugiel jedzony jest bezpośrednio po przyrządzeniu lub następnego dnia po wychłodzeniu i ponownym podsmażeniu porcji.

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu