Smaki świętokrzyskie. Poznaj kuchnię tego regionu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Zalewajka

Obraz
© 123RF

Kuchnia świętokrzyska łączy w sobie tradycję chłopską i szlachecką z domieszką tradycji żydowskich. Podstawowymi składnikami są: kasza, kapusta, ziemniaki oraz mleko. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" pragniemy na talerzu przybliżyć wam tę część regionu.

To tradycyjna zupa wiejska zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Dzięki swej prostocie zalewajka rozpowszechniła się w Kielcach, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim.

/ 5Pokrzywianka

Obraz
© 123RF

Pokrzywianka, czyli zupa z pokrzyw. Przepis pochodzi z okolic Nowej Huty, a więc z serca Gór Świętokrzyskich. Wystarczy zagotować 2 litry wody, wrzucić pokrzywę i gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku i pokrzywę drobno posiekać. Na patelnię wlać olej i smażyć czosnek pokrojony w plastry, dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy. Następnie dodać dwa jajka, rozmieszać i wsypać mąkę. Dolać ok. 1/2 szklanki wody z pokrzywy i zagotować.

/ 5Parzybroda

Obraz
© 123RF

Parzybroda to regionalna wiejska potrawa charakterystyczna dla Kielecczyzny. Jest z utłuczonych gotowanych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kapustą kiszoną, omaszczonych skwarkami świeżo wytopionymi ze słoniny. Jednogarnkowy obiad podajemy na gorąco. Istnieje również wariant ze słodką kapustą gotowaną razem z ziemniakami.

/ 5Zmiocarz

Obraz
© 123RF

Zmiocarz nazywany jest też pasztetem z ziemniaków. Zapewne bieda świętokrzyskich wsi była powodem powstania takiej odmiany pasztetu. Należy wiedzieć, że potrawy mięsne gościły na wiejskich stołach tylko na święta. Do pasztetu potrzebujesz jedynie: 2 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 jajka, sól i pieprz.

/ 5Kugiel z Czermna

Obraz
© 123RF

Kugiel to placek ziemniaczany z zapieczonymi w środku kawałkami mięsa. Obecnie jest potrawą powszechnie znaną zwłaszcza wśród mieszkańców Czermna. Pierwotnie jednak był potrawą żydowską, formowaną w kształcie kuli. Kugiel jedzony jest bezpośrednio po przyrządzeniu lub następnego dnia po wychłodzeniu i ponownym podsmażeniu porcji.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu