Smaki Polski: kiszony dereń. Polskie oliwki z Podkarpacia

Niezwykle popularny przed wojną dereń, obecnie jest jednym z zapomnianych owoców. I chociaż powoli daje o sobie znać, daleko mu do czasów dawnej świetności. Inaczej jest na Podkarpaciu, gdzie wykorzystuje się go do kiszonek, które z powodzeniem zastępują egzotyczne oliwki.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia
Źródło zdjęć: © 123RF
2

Kiszone owoce derenia nie bez powodu znalazły się w naszym cyklu "Smaki Polski". Kilka lat temu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściło je na Liście Produktów Tradycyjnych podkreślając ich związki z Podkarpaciem. Arboretum w Bolestraszycach, znajdujące się tuż obok Przemyśla, kultywuje tradycję związaną z tymi owocami. Dzięki pracownikom placówki nie tylko możemy poznać historię derenia, ale także zobaczyć, jak jest uprawiany. We wrześniu odbywa się tam nawet Międzynarodowy Festiwal Derenia, podczas którego wśród licznych atrakcji przewidziano degustację owoców i sprzedaż przetworów.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia, które są jeszcze zielone. Dzięki temu po ukiszeniu będą bardziej przypominać klasyczne oliwki. W takiej formie świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw lub składnik sosów i sałatek. O innych zaletach jedzenia owoców derenia możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kiszony dereń

Składniki:

  • 500 g owoców derenia
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liście dębu
  • oliwa z oliwek

*Przygotowanie: *owoce myjemy i wkładamy do słoika razem z czosnkiem, odrobiną ziela angielskiego i kilkoma liśćmi dębu. Całość zalewamy wrzącą osoloną wodą. Słoik zakręcamy i trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu pod przykryciem. Owoce kisimy przez kilka tygodni w zależności od tego jak mocno ukiszone lubimy. Następnie wyjmujemy je i wkładamy do wrzątku na kilka minut, po czym zalewamy oliwą z oliwek i odrobiną rozmarynu.

Zobacz też: Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne