WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Smaki Polski: kiszony dereń. Polskie oliwki z Podkarpacia

Niezwykle popularny przed wojną dereń, obecnie jest jednym z zapomnianych owoców. I chociaż powoli daje o sobie znać, daleko mu do czasów dawnej świetności. Inaczej jest na Podkarpaciu, gdzie wykorzystuje się go do kiszonek, które z powodzeniem zastępują egzotyczne oliwki.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia
Źródło zdjęć: © 123RF

Kiszone owoce derenia nie bez powodu znalazły się w naszym cyklu "Smaki Polski". Kilka lat temu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściło je na Liście Produktów Tradycyjnych podkreślając ich związki z Podkarpaciem. Arboretum w Bolestraszycach, znajdujące się tuż obok Przemyśla, kultywuje tradycję związaną z tymi owocami. Dzięki pracownikom placówki nie tylko możemy poznać historię derenia, ale także zobaczyć, jak jest uprawiany. We wrześniu odbywa się tam nawet Międzynarodowy Festiwal Derenia, podczas którego wśród licznych atrakcji przewidziano degustację owoców i sprzedaż przetworów.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia, które są jeszcze zielone. Dzięki temu po ukiszeniu będą bardziej przypominać klasyczne oliwki. W takiej formie świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw lub składnik sosów i sałatek. O innych zaletach jedzenia owoców derenia możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kiszony dereń

Składniki:

  • 500 g owoców derenia
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liście dębu
  • oliwa z oliwek

*Przygotowanie: *owoce myjemy i wkładamy do słoika razem z czosnkiem, odrobiną ziela angielskiego i kilkoma liśćmi dębu. Całość zalewamy wrzącą osoloną wodą. Słoik zakręcamy i trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu pod przykryciem. Owoce kisimy przez kilka tygodni w zależności od tego jak mocno ukiszone lubimy. Następnie wyjmujemy je i wkładamy do wrzątku na kilka minut, po czym zalewamy oliwą z oliwek i odrobiną rozmarynu.

Zobacz też: Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń