WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Smaki Polski: kiszony dereń. Polskie oliwki z Podkarpacia

Niezwykle popularny przed wojną dereń, obecnie jest jednym z zapomnianych owoców. I chociaż powoli daje o sobie znać, daleko mu do czasów dawnej świetności. Inaczej jest na Podkarpaciu, gdzie wykorzystuje się go do kiszonek, które z powodzeniem zastępują egzotyczne oliwki.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia
Źródło zdjęć: © 123RF

Kiszone owoce derenia nie bez powodu znalazły się w naszym cyklu "Smaki Polski". Kilka lat temu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściło je na Liście Produktów Tradycyjnych podkreślając ich związki z Podkarpaciem. Arboretum w Bolestraszycach, znajdujące się tuż obok Przemyśla, kultywuje tradycję związaną z tymi owocami. Dzięki pracownikom placówki nie tylko możemy poznać historię derenia, ale także zobaczyć, jak jest uprawiany. We wrześniu odbywa się tam nawet Międzynarodowy Festiwal Derenia, podczas którego wśród licznych atrakcji przewidziano degustację owoców i sprzedaż przetworów.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia, które są jeszcze zielone. Dzięki temu po ukiszeniu będą bardziej przypominać klasyczne oliwki. W takiej formie świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw lub składnik sosów i sałatek. O innych zaletach jedzenia owoców derenia możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kiszony dereń

Składniki:

  • 500 g owoców derenia
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liście dębu
  • oliwa z oliwek

*Przygotowanie: *owoce myjemy i wkładamy do słoika razem z czosnkiem, odrobiną ziela angielskiego i kilkoma liśćmi dębu. Całość zalewamy wrzącą osoloną wodą. Słoik zakręcamy i trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu pod przykryciem. Owoce kisimy przez kilka tygodni w zależności od tego jak mocno ukiszone lubimy. Następnie wyjmujemy je i wkładamy do wrzątku na kilka minut, po czym zalewamy oliwą z oliwek i odrobiną rozmarynu.

Zobacz też: Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia