Trwa ładowanie...

Smaki Polski: kiszony dereń. Polskie oliwki z Podkarpacia

Niezwykle popularny przed wojną dereń, obecnie jest jednym z zapomnianych owoców. I chociaż powoli daje o sobie znać, daleko mu do czasów dawnej świetności. Inaczej jest na Podkarpaciu, gdzie wykorzystuje się go do kiszonek, które z powodzeniem zastępują egzotyczne oliwki.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Smaki Polski: kiszony dereń. Polskie oliwki z PodkarpaciaŹródło: 123RF
d36g9o4
d36g9o4

Kiszone owoce derenia nie bez powodu znalazły się w naszym cyklu "Smaki Polski". Kilka lat temu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściło je na Liście Produktów Tradycyjnych podkreślając ich związki z Podkarpaciem. Arboretum w Bolestraszycach, znajdujące się tuż obok Przemyśla, kultywuje tradycję związaną z tymi owocami. Dzięki pracownikom placówki nie tylko możemy poznać historię derenia, ale także zobaczyć, jak jest uprawiany. We wrześniu odbywa się tam nawet Międzynarodowy Festiwal Derenia, podczas którego wśród licznych atrakcji przewidziano degustację owoców i sprzedaż przetworów.

Do przygotowania kiszonki najlepiej wybierać niedojrzałe owoce derenia, które są jeszcze zielone. Dzięki temu po ukiszeniu będą bardziej przypominać klasyczne oliwki. W takiej formie świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw lub składnik sosów i sałatek. O innych zaletach jedzenia owoców derenia możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kiszony dereń

Składniki:

  • 500 g owoców derenia
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liście dębu
  • oliwa z oliwek

*Przygotowanie: *owoce myjemy i wkładamy do słoika razem z czosnkiem, odrobiną ziela angielskiego i kilkoma liśćmi dębu. Całość zalewamy wrzącą osoloną wodą. Słoik zakręcamy i trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu pod przykryciem. Owoce kisimy przez kilka tygodni w zależności od tego jak mocno ukiszone lubimy. Następnie wyjmujemy je i wkładamy do wrzątku na kilka minut, po czym zalewamy oliwą z oliwek i odrobiną rozmarynu.

Zobacz też: Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj