Smaczne śniadania, których przygotowanie zajmie mniej niż 10 minut

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Śniadanie, określane przez dietetyków jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, często jest przez nas pomijane. Wiele osób usprawiedliwia się brakiem czasu. Przygotowaliśmy więc 5 smacznych i pełnowartościowych śniadaniowych propozycji, których przygotowanie zajmie nam mniej niż 10 minut.

/ 6Kanapka z awokado

Obraz
© 123RF

Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie śniadania, kanapka awokado będzie świetnym rozwiązaniem. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilę. Awokado z kolei zadba o dostarczenie nam energii na początek dnia. Jak więc przygotować tę energetyczną bombę? Wystarczy, że w tosterze opieczemy pełnoziarnisty chleb, który posmarujemy pastą z miąższu awokado z odrobiną soli i pieprzu. Do tej kanapki warto także dodać sadzone jajko i świeże pomidory, które będą nie tylko smacznym, ale także wartościowym dodatkiem.

/ 6Omlet warzywny

Obraz
© 123RF

Omlet warzywny to świetne rozwiązanie dla zapracowanych osób. Jego przygotowania zajmie nam tylko kilka minut. Co więcej, do jego przyrządzenia możemy wykorzystać to, co aktualnie znajduje się w naszej lodówce. Pomidory, papryka, cukinia, szpinak, cebula, szczypior, a także szynka czy pieczarki. Granice stanowi właściwie tylko nasza wyobraźnia i oczywiście zasoby lodówki.

/ 6Jajko sadzone w papryce

Jajko sadzone w papryce nie tylko ładnie wygląda. To danie na pewno sprawdzi się w kuchniach osób, które cenią łatwe i szybkie w przygotowaniu potrawy. Jak zrobić takie kolorowe śniadanie? Paprykę kroimy w plastry (ok. 2 centymetrów) i pozbawiamy ją ziarenek. Na rozgrzanej oliwie kładziemy paprykę i wbijamy do jej środka jajko. Smażymy ok. 5 minut.

/ 6Kasza kuskus na słodko

Obraz
© 123RF

Niewątpliwie zaletą kaszy kuskus jest to, że nie trzeba jej długo gotować. Wystarczy, że zalejemy ją wrzątkiem i odczekamy kilka minut. Z czym możemy zjeść kuskus na śniadanie? Świetnie sprawdzi się z jabłkiem i cynamonem lub z dodatkiem miodu, orzechów i sezamu. Możemy też dodać żurawinę, granaty lub świeże owoce, truskawki i brzoskwinie.

/ 6"Sałatka piękności" Heleny Rubinstein

Obraz
© 123RF

"Sałatka piękności" Heleny Rubinstein, nazywana też "musli dr Birchera" to najlepszy sposób dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie śniadania o poranku. Moc tej owsianki polega nie tylko na jej walorach odżywczych i smakowych, a także na tym, że przygotowuje się ją... dzień wcześniej. Wystarczy, że płatki owsiane zalejemy mlekiem i zostawimy je na noc w lodówce. Rano musimy dodać tylko sok jabłkowy, starte na tarce jabłko, cynamon, orzechy i odrobinę miodu. Skład tej "nocnej" owsianki możemy także wzbogacić o inne owoce i bakalie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości