Słońce - naturalna witamina? Co jeść, by się przed nim chronić

Nie od dziś wiadomo, że słońce to przede wszystkim naturalne źródło witaminy D. Ale nie tylko. Pod wpływem promieni słonecznych wytwarza się tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i umożliwia prawidłowy przepływ krwi, dobrze wpływając na ciśnienie.

Filtry przeciwsłoneczne w potrawach to doskonałe naturalne źródła ochrony i witamin
Źródło zdjęć: © 123RF

Poza tym codzienny rytm światła i cienia - od jaskrawego słońca do ciemnej nocy, jest bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania szyszynki - gruczołu, który odpowiada za produkcję hormonu snu - melatoniny. Melatonina ma też znaczenie dla cyklu owulacji, płodności i innych hormonów.

Jeżeli chodzi o witaminę D, to światło słoneczne stymuluje jej wytwarzanie w skórze. A witamina D zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy i stwardnienia rozsianego. Jej aktywna forma jest jednym z najsilniejszych środków zapobiegających tworzeniu się komórek nowotworowych. Pobudza też produkcję insuliny w trzustce, wzmacnia zęby i jędrność mięśni, pomaga pozbyć się migreny i ma wpływ na sprawność systemu immunologicznego.

Pełni ważną rolę sprzymierzeńca w walce z wszelkimi rodzajami nowotworów, w tym z rakiem skóry - czerniakiem. Pozwala na absorpcję wapnia do kości i sprawia, że jajniki reagują na estrogen - żeński hormon płciowy. Zaleca się więc spędzać codziennie na słońcu przynajmniej pół godziny.

Zobacz też: Najgorszy wybór podczas upałów. Tych produktów się wystrzegaj

W takim razie dlaczego przestrzega się przed słońcem?

Nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne niszczy kolagen w skórze, zwiększa ryzyko raka skóry i wystąpienia przerzutów. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw słońca rozsądnie i nie wystawiajmy się na nie bez umiaru. Stosujmy też ochronę przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych.

Co nas chroni? preparaty z wysokim filtrem, którymi zabezpieczymy swoją skórę. Zrobimy to też na poziomie komórkowym, stosując ochronę od środka. Używajmy dobrych olejków, ale nie tylko bezpośrednio na skórę - przed wyjściem na słońce można wypić 1 łyżeczkę oleju roślinnego - ma on silne właściwości antyoksydacyjne. Natomiast jesienią i zimą suplementujmy witaminę D.

Jak naturalnie pozbyć się posłonecznych zmian skórnych?

Jeżeli już te zmiany nastąpiły, można je zatrzymać, a niekiedy nawet cofnąć za pomocą naturalnych substancji, do których należy między innymi skwalen. Jest on składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry, ale z wiekiem zaczyna nam go brakować. Pozyskuje się go z tłuszczu wątroby rekina.

Skwalen jest bogatym źródłem tlenu komórkowego i naturalnej produkcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w produkcji potrzebnego cholesterolu HDL, który rozpuszcza szkodliwy cholesterol w układzie naczyniowym i we krwi. Skwalen jest nieocenionym filtrem przeciwsłonecznym. Jego działanie polega na zapobieganiu zniszczeniom spowodowanym w organizmie przez słońce. Stosując go dla ochrony przed promieniowaniem połączmy go z witaminą E, która wzmacnia jego działanie.

Uszkodzeniom przez słońce ulegają też nasze oczy. Nie jesteśmy tego w pełni świadomi, a prowadzi to do zaćmy. Dużą rolę odgrywają tu okulary przeciwsłoneczne z filtrami UV, ale należy też chronić oczy od środka. Dostarczajmy więc naszemu organizmowi oleju z amarantusa, oleju ryżowego i czerwonego oleju palmowego.

Filtry przeciwsłoneczne w potrawach to doskonałe naturalne źródła ochrony i witamin. I tak skwalen znajdziemy w cynamonie, rozmarynie i imbirze. Oprócz wspomnianych już olejów: czerwonego palmowego, ryżowego i z amarantusa, znajduje się on w oleju z wątroby rekina.

Ochronę przeciwsłoneczną zapewnią nam także produkty bogate w inne antyoksydanty:

  • brokuły
  • czarna herbata
  • kakao w proszku
  • jabłka
  • cebula
  • czerwone wytrawne wino
  • sok z czerwonych winogron
  • marchew
  • koncentrat pomidorowy
  • borówki

Korzystając ze słońca, nie dopuszczajmy do spalenia skóry, powstania związków rakotwórczych i utraty kolagenu. Umiejętne dawkowanie promieni słonecznych zapewni nam zdrowie i pozwoli cieszyć się urokami lata.

Przy pisaniu artykułu korzystałam z książki Roxy Dillon "Bio-młodość"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟