Słońce - naturalna witamina? Co jeść, by się przed nim chronić

Nie od dziś wiadomo, że słońce to przede wszystkim naturalne źródło witaminy D. Ale nie tylko. Pod wpływem promieni słonecznych wytwarza się tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i umożliwia prawidłowy przepływ krwi, dobrze wpływając na ciśnienie.

Filtry przeciwsłoneczne w potrawach to doskonałe naturalne źródła ochrony i witamin
Źródło zdjęć: © 123RF

Poza tym codzienny rytm światła i cienia - od jaskrawego słońca do ciemnej nocy, jest bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania szyszynki - gruczołu, który odpowiada za produkcję hormonu snu - melatoniny. Melatonina ma też znaczenie dla cyklu owulacji, płodności i innych hormonów.

Jeżeli chodzi o witaminę D, to światło słoneczne stymuluje jej wytwarzanie w skórze. A witamina D zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy i stwardnienia rozsianego. Jej aktywna forma jest jednym z najsilniejszych środków zapobiegających tworzeniu się komórek nowotworowych. Pobudza też produkcję insuliny w trzustce, wzmacnia zęby i jędrność mięśni, pomaga pozbyć się migreny i ma wpływ na sprawność systemu immunologicznego.

Pełni ważną rolę sprzymierzeńca w walce z wszelkimi rodzajami nowotworów, w tym z rakiem skóry - czerniakiem. Pozwala na absorpcję wapnia do kości i sprawia, że jajniki reagują na estrogen - żeński hormon płciowy. Zaleca się więc spędzać codziennie na słońcu przynajmniej pół godziny.

Zobacz też: Najgorszy wybór podczas upałów. Tych produktów się wystrzegaj

W takim razie dlaczego przestrzega się przed słońcem?

Nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne niszczy kolagen w skórze, zwiększa ryzyko raka skóry i wystąpienia przerzutów. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw słońca rozsądnie i nie wystawiajmy się na nie bez umiaru. Stosujmy też ochronę przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych.

Co nas chroni? preparaty z wysokim filtrem, którymi zabezpieczymy swoją skórę. Zrobimy to też na poziomie komórkowym, stosując ochronę od środka. Używajmy dobrych olejków, ale nie tylko bezpośrednio na skórę - przed wyjściem na słońce można wypić 1 łyżeczkę oleju roślinnego - ma on silne właściwości antyoksydacyjne. Natomiast jesienią i zimą suplementujmy witaminę D.

Jak naturalnie pozbyć się posłonecznych zmian skórnych?

Jeżeli już te zmiany nastąpiły, można je zatrzymać, a niekiedy nawet cofnąć za pomocą naturalnych substancji, do których należy między innymi skwalen. Jest on składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry, ale z wiekiem zaczyna nam go brakować. Pozyskuje się go z tłuszczu wątroby rekina.

Skwalen jest bogatym źródłem tlenu komórkowego i naturalnej produkcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w produkcji potrzebnego cholesterolu HDL, który rozpuszcza szkodliwy cholesterol w układzie naczyniowym i we krwi. Skwalen jest nieocenionym filtrem przeciwsłonecznym. Jego działanie polega na zapobieganiu zniszczeniom spowodowanym w organizmie przez słońce. Stosując go dla ochrony przed promieniowaniem połączmy go z witaminą E, która wzmacnia jego działanie.

Uszkodzeniom przez słońce ulegają też nasze oczy. Nie jesteśmy tego w pełni świadomi, a prowadzi to do zaćmy. Dużą rolę odgrywają tu okulary przeciwsłoneczne z filtrami UV, ale należy też chronić oczy od środka. Dostarczajmy więc naszemu organizmowi oleju z amarantusa, oleju ryżowego i czerwonego oleju palmowego.

Filtry przeciwsłoneczne w potrawach to doskonałe naturalne źródła ochrony i witamin. I tak skwalen znajdziemy w cynamonie, rozmarynie i imbirze. Oprócz wspomnianych już olejów: czerwonego palmowego, ryżowego i z amarantusa, znajduje się on w oleju z wątroby rekina.

Ochronę przeciwsłoneczną zapewnią nam także produkty bogate w inne antyoksydanty:

  • brokuły
  • czarna herbata
  • kakao w proszku
  • jabłka
  • cebula
  • czerwone wytrawne wino
  • sok z czerwonych winogron
  • marchew
  • koncentrat pomidorowy
  • borówki

Korzystając ze słońca, nie dopuszczajmy do spalenia skóry, powstania związków rakotwórczych i utraty kolagenu. Umiejętne dawkowanie promieni słonecznych zapewni nam zdrowie i pozwoli cieszyć się urokami lata.

Przy pisaniu artykułu korzystałam z książki Roxy Dillon "Bio-młodość"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce