Słodkie przysmaki na grilla

Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Nie tylko mięsne przysmaki na grilla

Obraz

Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.

/ 6Ananas z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.

/ 6Szaszłyki z truskawek i pianek marshmallow

Obraz
© 123RF.COM

Pianki marshmallow, które uwielbiają dzieci na całym świecie w połączeniu z owocami to doskonały pomysł na słodką przekąskę z grilla. Wystarczy grillować je z każdej strony kilka minut i następnie nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Można również wcześniej przygotować szaszłyki z truskawek i pianek, a następnie ułożyć je na gorącym ruszcie. Najlepiej smakują z polewą czekoladową.

/ 6Grillowane banany

Obraz
© 123RF.COM

Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo. Owoc możemy zostawić w skórce i delikatnie przeciąć na całej długości i lekko odsunąć ją od banana. Wystarczy położyć go na ruszcie na 2 - 3 minuty. Można również obrać banany i grillować nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony.

Warto poeksperymentować i wzbogacić smak potrawy. W tym celu wystarczy przygotować karmel - można też do niego dodać np. wiórki ananasa - i wlać go przez szczelinę w skórce przed grillowaniem. Zamiast karmelu można też wrzucić wiórki czekolady. Gorący banan jest doskonały sam w sobie, jednak najlepiej smakuje z gałką zimnych lodów - np. waniliowych.

/ 6Ciasteczka na ciepło

Obraz
© 123RF.COM

Ta przekąska zdecydowanie kojarzy się z ogniskami amerykańskich skautów. Podpieczone pianki marshmallow wystarczy ułożyć na herbatnikach z kostką czekolady. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, ale ze względu na kaloryczność takiego smakołyku poleca się zachować umiar w jego konsumpcji.

/ 6Grillowane brzoskwinie

Obraz
© 123RF.COM

Owoce można pokroić na pół, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym i posypać z brązowym cukrem. Kawałki owoców kładziemy na ruszt i czekamy kilka minut, aż pojawią się na nich wyraźne ciemne pręgi. Idealnie komponuje się z serkiem mascarpone i świeżą miętą.

Na grilla nadają się również jabłka i gruszki. W ich przypadku należy wydrążyć gniazdo nasienne, a do środka wlać syrop klonowy, karmel lub miód z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ułożyć je z boku rusztu i pozw0lić im przez około pół godziny spokojnie się piec. Jeśli gruszka nie jest bardzo twarda, grillujemy ją kilka minut krócej niż jabłko.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem