Słodkie przysmaki na grilla

Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Nie tylko mięsne przysmaki na grilla

Obraz

Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.

/ 6Ananas z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.

/ 6Szaszłyki z truskawek i pianek marshmallow

Obraz
© 123RF.COM

Pianki marshmallow, które uwielbiają dzieci na całym świecie w połączeniu z owocami to doskonały pomysł na słodką przekąskę z grilla. Wystarczy grillować je z każdej strony kilka minut i następnie nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Można również wcześniej przygotować szaszłyki z truskawek i pianek, a następnie ułożyć je na gorącym ruszcie. Najlepiej smakują z polewą czekoladową.

/ 6Grillowane banany

Obraz
© 123RF.COM

Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo. Owoc możemy zostawić w skórce i delikatnie przeciąć na całej długości i lekko odsunąć ją od banana. Wystarczy położyć go na ruszcie na 2 - 3 minuty. Można również obrać banany i grillować nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony.

Warto poeksperymentować i wzbogacić smak potrawy. W tym celu wystarczy przygotować karmel - można też do niego dodać np. wiórki ananasa - i wlać go przez szczelinę w skórce przed grillowaniem. Zamiast karmelu można też wrzucić wiórki czekolady. Gorący banan jest doskonały sam w sobie, jednak najlepiej smakuje z gałką zimnych lodów - np. waniliowych.

/ 6Ciasteczka na ciepło

Obraz
© 123RF.COM

Ta przekąska zdecydowanie kojarzy się z ogniskami amerykańskich skautów. Podpieczone pianki marshmallow wystarczy ułożyć na herbatnikach z kostką czekolady. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, ale ze względu na kaloryczność takiego smakołyku poleca się zachować umiar w jego konsumpcji.

/ 6Grillowane brzoskwinie

Obraz
© 123RF.COM

Owoce można pokroić na pół, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym i posypać z brązowym cukrem. Kawałki owoców kładziemy na ruszt i czekamy kilka minut, aż pojawią się na nich wyraźne ciemne pręgi. Idealnie komponuje się z serkiem mascarpone i świeżą miętą.

Na grilla nadają się również jabłka i gruszki. W ich przypadku należy wydrążyć gniazdo nasienne, a do środka wlać syrop klonowy, karmel lub miód z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ułożyć je z boku rusztu i pozw0lić im przez około pół godziny spokojnie się piec. Jeśli gruszka nie jest bardzo twarda, grillujemy ją kilka minut krócej niż jabłko.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości