Trwa ładowanie...
dpted1z
oprac. Katarzyna Gileta

Śledź z ogórkami konserwowymi w sosie majonezowo-musztardowym

Przepis

Bardzo smaczna, a zarazem prosta w przygotowaniu, sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Do tego majonezowo-musztardowy sos. To połączenie smakuje wybornie.

dpted1z
1.9
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Joanna Wnuk
Składniki
  • 7 filetów śledziowych a'la matias
  • 80 dag ogórków konserwowych
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag musztardy
  • 30 dag majonezu
  • 20 dag śmietany 18 proc.
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Marynata:

  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Przepis
  • Składniki marynaty zagotowujemy w garnku, studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe, odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
  • Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
  • Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, dodajemy gorczycę, curry, mieszamy.
  • Do majonezu wrzucamy filety śledziowe, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki, wszystko dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.
  • Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy zieloną cebulką i cytryną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledź z ogórkami konserwowymi w sosie majonezowo-musztardowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
2
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z