Śledź z ogórkami konserwowymi w sosie majonezowo-musztardowym

Bardzo smaczna, a zarazem prosta w przygotowaniu, sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Do tego majonezowo-musztardowy sos. To połączenie smakuje wybornie.

Śledź z ogórkami konserwowymi w sosie majonezowo-musztardowymŚledź z ogórkami konserwowymi w sosie majonezowo-musztardowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 7 filetów śledziowych a'la matias
  • 80 dag ogórków konserwowych
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag musztardy
  • 30 dag majonezu
  • 20 dag śmietany 18 proc.
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Marynata:

  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki

Przepis

  • Składniki marynaty zagotowujemy w garnku, studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe, odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
  • Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
  • Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, dodajemy gorczycę, curry, mieszamy.
  • Do majonezu wrzucamy filety śledziowe, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki, wszystko dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.
  • Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy zieloną cebulką i cytryną.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości