Śledź z ogórkami konserwowymi w sosie majonezowo-musztardowym
Bardzo smaczna, a zarazem prosta w przygotowaniu, sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Do tego majonezowo-musztardowy sos. To połączenie smakuje wybornie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 7 filetów śledziowych a'la matias
- 80 dag ogórków konserwowych
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 15 dag musztardy
- 30 dag majonezu
- 20 dag śmietany 18 proc.
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki białej gorczycy
- sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
Marynata:
- 1 l wody
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- 4 kulki pieprzu
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Przepis
- Składniki marynaty zagotowujemy w garnku, studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe, odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
- Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, dodajemy gorczycę, curry, mieszamy.
- Do majonezu wrzucamy filety śledziowe, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki, wszystko dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.
- Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy zieloną cebulką i cytryną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl