Shoarma - orientalny smak Bliskiego Wschodu

Shoarma to danie, które jakiś czas temu zrobiło istną furorę w restauracjach w Polsce. Nic dziwnego - jest niezwykle smaczna, a dodatkowo zachwyca aromatami, typowymi dla krajów arabskich. Najprościej mówiąc, są to skrawki mięsa odkrawane z obrotowego rożna, podawane w bułce typu pita. Czym różni się shoarma od kebaba lub gyrosa? Jak ją zrobić w domowych warunkach? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Sekretem smaku shoarmy jest sposób przyprawiania mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF

Skąd pochodzi shoarma?

Shoarma, inaczej szawarma, szałarma, pochodzi z Turcji. To właśnie w tym kraju już wiele lat temu przyrządzano potrawę o nazwie cevrime. W dosłownym tłumaczeniu oznacza ona obracające się mięso. W ten sposób piecze się mięso na shoarmę, które jest na bieżąco odkrawane płatami z wiszącego rożna i dodawane do dania.

Czym różni się shoarma od kebaba? Zasadniczo jest to ta sama potrawa, ponieważ zarówno mianem kebaba, jak i shoarmy określane jest mięso pieczone na rożnie, podawane z pieczywem i warzywami. Mimo podobieństw różnica między tymi daniami jednak istnieje. Stanowi ją mięso użyte do obydwu potraw.

Do kebaba najczęściej wykorzystywana jest baranina, wołowina lub jagnięcina, w shoarmie zaś znajdziemy kurczaka, cielęcinę, indyka lub mięso kozie. W niektórych restauracjach podawana jest także z wieprzowiną.

Sekretem smaku shoarmy jest sposób przyprawiania mięsa. Używana jest do tego idealnie skomponowana mieszanka przypraw, w której skład wchodzą między innymi imbir, kurkuma, kolendra, cynamon, pieprz cayenne, kmin rzymski czy gałka muszkatołowa. Proporcje, w jakich te składniki zostaną użyte, zależą od indywidualnych upodobań. Dominować powinny jednak przyprawy korzenne jak kolendra, imbir czy cynamon.

Taki zestaw przypraw możemy też kupić w gotowej formie w sklepie, jednak my zachęcamy, aby zrobić marynatę samodzielnie. Dzięki temu mamy wpływ na proporcje i w efekcie na ostateczny smak shoarmy.

Shoarma - z czym podawać?

Shoarma standardowo podawana jest w bułce typu pita, warzywami i hummusem. Innymi dodatkami mogą być frytki, kasza bulgur na ostro, ryż z makaronem vermicelli, a także pokrojony w plastry pomidor z cebulą i sosem jogurtowym. Może być serwowana także z ostrym sosem pomidorowym.

Shoarma z kurczakiem - przepis

Potrzebne składniki:

Na shoarmę:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka (ewentualnie cielęciny lub wieprzowiny);
  • olej.

Na marynatę:

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
  • 1 łyżeczka przyprawy curry;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku;
  • 0,5 łyżeczki cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki imbiru;
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 0,5 łyżeczki kurkumy;
  • sól;
  • pieprz cayenne.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek i kroimy w paski (nie muszą być równe).

2. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kropimy olejem i obtaczamy w mieszance przypraw. Na godzinę odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze przeszła marynatą.

3. Po upływie godziny przekładamy mięso na patelnię i przez kilkanaście minut smażymy. Mięso powinno być dobrze ścięte w środku, a z wierzchu zarumienione. Gotowe.

Smak shoarmy można dodatkowo wzbogacić startym żółtym serem - na koniec smażenia posypujemy nim danie i podajemy od razu, jak tylko się rozpuści. Można podać ją z sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku rozcieramy na papkę, mieszamy z solą, z 400 ml jogurtu naturalnego). Shoarmę serwujemy w picie lub zawiniętą w placek tortilla.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane