Shoarma - orientalny smak Bliskiego Wschodu
Shoarma to danie, które jakiś czas temu zrobiło istną furorę w restauracjach w Polsce. Nic dziwnego - jest niezwykle smaczna, a dodatkowo zachwyca aromatami, typowymi dla krajów arabskich. Najprościej mówiąc, są to skrawki mięsa odkrawane z obrotowego rożna, podawane w bułce typu pita. Czym różni się shoarma od kebaba lub gyrosa? Jak ją zrobić w domowych warunkach? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Skąd pochodzi shoarma?
Shoarma, inaczej szawarma, szałarma, pochodzi z Turcji. To właśnie w tym kraju już wiele lat temu przyrządzano potrawę o nazwie cevrime. W dosłownym tłumaczeniu oznacza ona obracające się mięso. W ten sposób piecze się mięso na shoarmę, które jest na bieżąco odkrawane płatami z wiszącego rożna i dodawane do dania.
Czym różni się shoarma od kebaba? Zasadniczo jest to ta sama potrawa, ponieważ zarówno mianem kebaba, jak i shoarmy określane jest mięso pieczone na rożnie, podawane z pieczywem i warzywami. Mimo podobieństw różnica między tymi daniami jednak istnieje. Stanowi ją mięso użyte do obydwu potraw.
Do kebaba najczęściej wykorzystywana jest baranina, wołowina lub jagnięcina, w shoarmie zaś znajdziemy kurczaka, cielęcinę, indyka lub mięso kozie. W niektórych restauracjach podawana jest także z wieprzowiną.
Sekretem smaku shoarmy jest sposób przyprawiania mięsa. Używana jest do tego idealnie skomponowana mieszanka przypraw, w której skład wchodzą między innymi imbir, kurkuma, kolendra, cynamon, pieprz cayenne, kmin rzymski czy gałka muszkatołowa. Proporcje, w jakich te składniki zostaną użyte, zależą od indywidualnych upodobań. Dominować powinny jednak przyprawy korzenne jak kolendra, imbir czy cynamon.
Taki zestaw przypraw możemy też kupić w gotowej formie w sklepie, jednak my zachęcamy, aby zrobić marynatę samodzielnie. Dzięki temu mamy wpływ na proporcje i w efekcie na ostateczny smak shoarmy.
Shoarma - z czym podawać?
Shoarma standardowo podawana jest w bułce typu pita, warzywami i hummusem. Innymi dodatkami mogą być frytki, kasza bulgur na ostro, ryż z makaronem vermicelli, a także pokrojony w plastry pomidor z cebulą i sosem jogurtowym. Może być serwowana także z ostrym sosem pomidorowym.
Potrzebne składniki:
Na shoarmę:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka (ewentualnie cielęciny lub wieprzowiny);
- olej.
Na marynatę:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
- 1 łyżeczka przyprawy curry;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku;
- 0,5 łyżeczki cynamonu;
- 0,5 łyżeczki imbiru;
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 0,5 łyżeczki kurkumy;
- sól;
- pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek i kroimy w paski (nie muszą być równe).
2. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kropimy olejem i obtaczamy w mieszance przypraw. Na godzinę odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze przeszła marynatą.
3. Po upływie godziny przekładamy mięso na patelnię i przez kilkanaście minut smażymy. Mięso powinno być dobrze ścięte w środku, a z wierzchu zarumienione. Gotowe.
Smak shoarmy można dodatkowo wzbogacić startym żółtym serem - na koniec smażenia posypujemy nim danie i podajemy od razu, jak tylko się rozpuści. Można podać ją z sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku rozcieramy na papkę, mieszamy z solą, z 400 ml jogurtu naturalnego). Shoarmę serwujemy w picie lub zawiniętą w placek tortilla.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl