Sezon na truskawki. Próbowałaś ich z czekoladowym fondue?

Słodka śmietanka 30 do 36 proc., czekolada, odporne na wysoką temperaturę naczynie, świeczka i truskawki. Tyle trzeba, aby poczuć niebiański smak pięknych, soczystych truskawek w czekoladowym fondue.

Owoc nabity na szpadkę lub długi widelec macza się w płynnej czekoladzie
Źródło zdjęć: © 123RF

Czekoladowe fondue — francuska inspiracja

Fondue to sposób spożywania potraw polegający na maczaniu kęsków w stale podgrzewanym, gęstym sosie. Mogą to być np. kawałki chleba i płynny, ciągnący się ser, może to być też czekolada i owoce: banany, jabłka czy truskawki. Sam rytuał jedzenia jest świetną zabawą, a przygotowanie takiej przekąski jest wbrew pozorom łatwe. Taki rytuał sprawdzi się na randce lub np. w czasie wieczoru z koleżankami albo mamą – jeśli jeszcze tego nie próbowała, sprezentuj jej taką atrakcję z okazji nadciągającego Dnia Matki.

Gorzka, mleczna i deserowa czekolada dają wiele możliwości w wersji na ciepło. Możemy wybrać czekoladę od picia, która doskonale sprawdza się w chłodne wieczory, możemy też wykorzystać ją do czekoladowego ciasta z płynnym środkiem. W wiosennej wersji kakaowe słodkości na ciepło wyglądają nieco inaczej. Zdecydowanie większą chęć mamy na smakołyk łączący orzeźwiający smak owoców z akcentem czekolady niż na cięższe i bardziej kaloryczne desery. Świeże owoce zamoczone w płynnej czekoladzie po ostudzeniu też będą ciekawą przekąską w chrupiącej otoczce.

Obraz
© Pexels.com

Przekąska, która robi wrażenie

Aby skosztować truskawek maczanych w płynnej czekoladzie, możemy skorzystać z gotowych zestawów do fondue albo podgrzać czekoladę w miseczce nad świeczką. Niewielka ilość wystarczy, bo czekolada jest bardzo słodka. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, powinniśmy rozpuścić czekoladę w podgrzanej śmietance lub wybrać gotowy granulat. Smakowite doznania gwarantowane.

"Niebo w gębie"

Zarówno do fondue na słono, jak i na słodko można dodawać przyprawy, które podkręcają smak naszego przysmaku. Do wytrawnej wersji dodamy np. intensywne płatki chilli, a słodką odmianę, zwłaszcza jesienną i zimową porą, wzbogacą korzenne przyprawy: cynamon, kardamon lub mielone goździki. Także połączenie różnych smaków będzie dobrą inspiracją. Kto nie próbował czekolady z pikantną papryką chilli, ten niech żałuje i koniecznie się na nią skusi. Po sezonie zamiast truskawek użyj wafli, herbatników lub dostępnych owoców.

Obraz
© Unsplash.com

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości