Trwa ładowanie...
d3z5ski

Sezon na truskawki. Próbowałaś ich z czekoladowym fondue?

Słodka śmietanka 30 do 36 proc., czekolada, odporne na wysoką temperaturę naczynie, świeczka i truskawki. Tyle trzeba, aby poczuć niebiański smak pięknych, soczystych truskawek w czekoladowym fondue.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Owoc nabity na szpadkę lub długi widelec macza się w płynnej czekoladzie (123RF)
d3z5ski

Czekoladowe fondue — francuska inspiracja

Fondue to sposób spożywania potraw polegający na maczaniu kęsków w stale podgrzewanym, gęstym sosie. Mogą to być np. kawałki chleba i płynny, ciągnący się ser, może to być też czekolada i owoce: banany, jabłka czy truskawki. Sam rytuał jedzenia jest świetną zabawą, a przygotowanie takiej przekąski jest wbrew pozorom łatwe. Taki rytuał sprawdzi się na randce lub np. w czasie wieczoru z koleżankami albo mamą – jeśli jeszcze tego nie próbowała, sprezentuj jej taką atrakcję z okazji nadciągającego Dnia Matki.

Gorzka, mleczna i deserowa czekolada dają wiele możliwości w wersji na ciepło. Możemy wybrać czekoladę od picia, która doskonale sprawdza się w chłodne wieczory, możemy też wykorzystać ją do czekoladowego ciasta z płynnym środkiem. W wiosennej wersji kakaowe słodkości na ciepło wyglądają nieco inaczej. Zdecydowanie większą chęć mamy na smakołyk łączący orzeźwiający smak owoców z akcentem czekolady niż na cięższe i bardziej kaloryczne desery. Świeże owoce zamoczone w płynnej czekoladzie po ostudzeniu też będą ciekawą przekąską w chrupiącej otoczce.

Przekąska, która robi wrażenie

Aby skosztować truskawek maczanych w płynnej czekoladzie, możemy skorzystać z gotowych zestawów do fondue albo podgrzać czekoladę w miseczce nad świeczką. Niewielka ilość wystarczy, bo czekolada jest bardzo słodka. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, powinniśmy rozpuścić czekoladę w podgrzanej śmietance lub wybrać gotowy granulat. Smakowite doznania gwarantowane.

"Niebo w gębie"

Zarówno do fondue na słono, jak i na słodko można dodawać przyprawy, które podkręcają smak naszego przysmaku. Do wytrawnej wersji dodamy np. intensywne płatki chilli, a słodką odmianę, zwłaszcza jesienną i zimową porą, wzbogacą korzenne przyprawy: cynamon, kardamon lub mielone goździki. Także połączenie różnych smaków będzie dobrą inspiracją. Kto nie próbował czekolady z pikantną papryką chilli, ten niech żałuje i koniecznie się na nią skusi. Po sezonie zamiast truskawek użyj wafli, herbatników lub dostępnych owoców.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski