Fondue idealne na ucztę w małym gronie

Tradycyjna szwajcarska potrawa jest idealnym rozwiązaniem na kameralne przyjęcia. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Małe kąski, które nabijamy na patyczek i maczamy w serze, winie lub bulionie będą świetnym urozmaiceniem menu w karnawale i nie tylko.

Obraz

/ 7Smaki z jednego garnka

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna szwajcarska potrawa jest idealnym rozwiązaniem na kameralne przyjęcia. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Małe kąski, które nabijamy na patyczek i maczamy w serze, winie lub bulionie będą świetnym urozmaiceniem menu w karnawale i nie tylko. Podpowiadamy, jak zrobić idealne fondue, by zachwycić nim gości.

/ 7Skąd się wzięło?

Obraz
© 123RF.COM

Pomysł na fondue (od francuskiego słowa fondre - topić, rozpuszczać) narodził się już w XVII wieku w Szwajcarii. Był to sposób na oryginalne wykorzystanie resztek jedzenia. Kawałki mięsa, ryb czy warzyw maczano w rozgrzanym serze lub tłuszczu. Dopiero z czasem ten sposób przygotowywania potraw zyskał rzesze fanów poza granicami Szwajcarii i dorobił się licznych modyfikacji.

/ 7Dobre naczynie

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować fondue, niezbędne jest specjalnie naczynie. Można kupić sam garnek lub cały zestaw z podstawką i palnikiem, widelczykami i miseczkami na sosy. Ich ceny wahają się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych, w zależności od materiałów, z których zostały wykonane i konstrukcji. Do wyboru mamy garnki ceramiczne, kamienne i najbardziej trwałe - żeliwne.

/ 7Rodzaje fondue

Obraz
© 123RF.COM

W takim uniwersalnym naczyniu można przygotować wiele rodzajów fondue. Choć pierwotnie dodatki maczało się głównie w różnych rodzajach sera, teraz sprawa wygląda zupełnie inaczej. Modne jest fondue na słodko. W rozgrzanej czekoladzie lub śmietance zanurza się kawałki owoców lub słodkiego pieczywa. Wiele osób przygotowuje też fondue na bazie wina, bulionu lub rozgrzanego oleju. Na widelczyk nabijamy zamarynowane kawałki surowego mięsa i smażymy na złoto.

/ 7Fondue serowe

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej popularne fondue serowe jest wbrew pozorom najtrudniejsze do zrobienia. Kremową konsystencję sosu, w którym macza się dodatki, uzyskuje się poprzez podgrzewanie startego sera z białym winem. Najlepszy jest do tego ser szwajcarski, np. popularny ementaler. Smak roztopionego sera można wzmocnić dodając rozgnieciony ząbek czosnku lub szczyptę gałki muszkatołowej. Dużym ułatwieniem są gotowe mieszanki do fondue. W jednym kartoniku znajduje się ser z przyprawami i winem, który rozpuszcza się błyskawicznie i pozwoli zaoszczędzić czas. Na osobnym talerzyku układamy dodatki, które będziemy zanurzać w kremowym sosie, np. blanszowane warzywa, pomidorki, seler naciowy, szparagi, kawałki dojrzewającej wędliny. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

/ 7Fondue bourguignonne

Obraz
© 123RF.COM

Jego bazą jest rozgrzany do 180 stopni Celsjusza olej roślinny. Macza się w nim kawałki surowego mięsa, np. polędwicy wołowej, piersi z kurczaka czy schabu. Wcześniej mięso należy zamarynować w ziołach i przyprawach. Będzie idealnie soczyste i smaczniejsze. Ten rodzaj fondue świetnie sprawdza się także do przygotowywania kąsków w cieście naleśnikowym, np. krewetek, kalmarów, ale też owoców, np. bananów. Uwaga! Dania z tłuszczu są bardzo kaloryczne, więc należy je jeść z umiarem.

/ 7Fondue na słodko

Obraz
© 123RF.COM

Zanurzanie w roztopionej czekoladzie truskawek, kiwi, ciasteczek czy daktyli to prawdziwy raj dla smakosza. Do przyrządzenia takiego deseru najlepsza jest czekolada roztopiona razem z tłustą śmietanką. Jest wtedy bardziej płynna i aksamitna. Do tego rodzaju fondue można tez dodać odrobinę masła. Uwaga! Każde fondue trzeba bardzo często mieszać, by uniknąć przypalenia.

Marta Rowicka / Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji