Sernik krakowski. Przepis na polski specjał

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków, a sernik krakowski budzi szczególną sympatię z powodu wyjątkowego smaku tego deseru. Sernik jest wyjątkowo aromatyczny i kremowy z powodu tłustego twarogu ze słodkimi bakaliami, przykrytego chrupiącą warstwą kruchego ciasta.

SernikSernik
Karolina Rozmus

Kruche ciasto

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18 procent
  • 120 g cukru
  • 1 jajo klasy L
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 100 g miękkiego masła
  • 260 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek klasy L
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • zawartość wydrążona z jednej laski wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
  • 2/3 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przepis

Składniki na formę o wymiarach ok. 25x27 cm

Ciasto kruche

  • Posiekać masło, oba rodzaje mąk (pszenną i ziemniaczaną), sól, cukier i jajko. Gdy składniki się połączą, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednorodne ciasto.
  • Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Masa serowa

  • Masło i cukier ubić na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera.
  • Oddzielić białka od żółtek jaj. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Żółtka dodawać pojedynczo do masy maślanej, miksując nieprzerwanie.
  • Do powstałej mieszanki dodawać stopniowo zmielony twaróg i miksować na niższych obrotach.
  • Bakalie obtoczyć w łyżeczce mąki, dzięki czemu nie opadną na dno sernika podczas pieczenia. Dodać bakalie, skórkę z cytryny i wanilię po czym delikatnie wmieszać w masę serową pianę białek.

Przepis

  • Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić je na dwie części.
  • Większą część rozwałkować i wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  • Po wyjęciu odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie na ciasto wyłożyć masę serową i delikatnie wyrównać powierzchnię sernika.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować cienką i pokroić w równe pasy.
  • Ułożyć z pasków ciasta kratkę na powierzchni sernika i posmarować ją rozbełtanym jajkiem.
  • Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1,5 godziny. W międzyczasie, po upływie godziny, można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza.
  • Ostygnięte ciasto można udekorować lukrem na bazie ubitego białka i cukru pudru lub polać cienkim strumieniem roztopionej gorzkiej czekolady.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary