Sernik krakowski. Przepis na polski specjał

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków, a sernik krakowski budzi szczególną sympatię z powodu wyjątkowego smaku tego deseru. Sernik jest wyjątkowo aromatyczny i kremowy z powodu tłustego twarogu ze słodkimi bakaliami, przykrytego chrupiącą warstwą kruchego ciasta.

SernikSernik
Karolina Rozmus

Kruche ciasto

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18 procent
  • 120 g cukru
  • 1 jajo klasy L
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 100 g miękkiego masła
  • 260 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek klasy L
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • zawartość wydrążona z jednej laski wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
  • 2/3 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przepis

Składniki na formę o wymiarach ok. 25x27 cm

Ciasto kruche

  • Posiekać masło, oba rodzaje mąk (pszenną i ziemniaczaną), sól, cukier i jajko. Gdy składniki się połączą, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednorodne ciasto.
  • Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Masa serowa

  • Masło i cukier ubić na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera.
  • Oddzielić białka od żółtek jaj. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Żółtka dodawać pojedynczo do masy maślanej, miksując nieprzerwanie.
  • Do powstałej mieszanki dodawać stopniowo zmielony twaróg i miksować na niższych obrotach.
  • Bakalie obtoczyć w łyżeczce mąki, dzięki czemu nie opadną na dno sernika podczas pieczenia. Dodać bakalie, skórkę z cytryny i wanilię po czym delikatnie wmieszać w masę serową pianę białek.

Przepis

  • Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić je na dwie części.
  • Większą część rozwałkować i wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  • Po wyjęciu odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie na ciasto wyłożyć masę serową i delikatnie wyrównać powierzchnię sernika.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować cienką i pokroić w równe pasy.
  • Ułożyć z pasków ciasta kratkę na powierzchni sernika i posmarować ją rozbełtanym jajkiem.
  • Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1,5 godziny. W międzyczasie, po upływie godziny, można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza.
  • Ostygnięte ciasto można udekorować lukrem na bazie ubitego białka i cukru pudru lub polać cienkim strumieniem roztopionej gorzkiej czekolady.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne