Sernik krakowski. Przepis na polski specjał
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków, a sernik krakowski budzi szczególną sympatię z powodu wyjątkowego smaku tego deseru. Sernik jest wyjątkowo aromatyczny i kremowy z powodu tłustego twarogu ze słodkimi bakaliami, przykrytego chrupiącą warstwą kruchego ciasta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Kruche ciasto
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 140 g schłodzonego masła
- 1 łyżka śmietany 18 procent
- 120 g cukru
- 1 jajo klasy L
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 100 g miękkiego masła
- 260 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek klasy L
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- zawartość wydrążona z jednej laski wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
- 2/3 szklanki rodzynek sułtańskich
- 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na formę o wymiarach ok. 25x27 cm
Ciasto kruche
- Posiekać masło, oba rodzaje mąk (pszenną i ziemniaczaną), sól, cukier i jajko. Gdy składniki się połączą, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednorodne ciasto.
- Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Masa serowa
- Masło i cukier ubić na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera.
- Oddzielić białka od żółtek jaj. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka dodawać pojedynczo do masy maślanej, miksując nieprzerwanie.
- Do powstałej mieszanki dodawać stopniowo zmielony twaróg i miksować na niższych obrotach.
- Bakalie obtoczyć w łyżeczce mąki, dzięki czemu nie opadną na dno sernika podczas pieczenia. Dodać bakalie, skórkę z cytryny i wanilię po czym delikatnie wmieszać w masę serową pianę białek.
- Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić je na dwie części.
- Większą część rozwałkować i wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Po wyjęciu odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie na ciasto wyłożyć masę serową i delikatnie wyrównać powierzchnię sernika.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować cienką i pokroić w równe pasy.
- Ułożyć z pasków ciasta kratkę na powierzchni sernika i posmarować ją rozbełtanym jajkiem.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1,5 godziny. W międzyczasie, po upływie godziny, można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza.
- Ostygnięte ciasto można udekorować lukrem na bazie ubitego białka i cukru pudru lub polać cienkim strumieniem roztopionej gorzkiej czekolady.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze