Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Sernik krakowski. Przepis na polski specjał

Przepis

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków, a sernik krakowski budzi szczególną sympatię z powodu wyjątkowego smaku tego deseru. Sernik jest wyjątkowo aromatyczny i kremowy z powodu tłustego twarogu ze słodkimi bakaliami, przykrytego chrupiącą warstwą kruchego ciasta.

3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Sernik
123RF
Składniki

Kruche ciasto

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18 procent
  • 120 g cukru
  • 1 jajo klasy L
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 100 g miękkiego masła
  • 260 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek klasy L
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • zawartość wydrążona z jednej laski wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
  • 2/3 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Przepis

Składniki na formę o wymiarach ok. 25x27 cm

Ciasto kruche

  • Posiekać masło, oba rodzaje mąk (pszenną i ziemniaczaną), sól, cukier i jajko. Gdy składniki się połączą, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednorodne ciasto.
  • Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Masa serowa

  • Masło i cukier ubić na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera.
  • Oddzielić białka od żółtek jaj. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Żółtka dodawać pojedynczo do masy maślanej, miksując nieprzerwanie.
  • Do powstałej mieszanki dodawać stopniowo zmielony twaróg i miksować na niższych obrotach.
  • Bakalie obtoczyć w łyżeczce mąki, dzięki czemu nie opadną na dno sernika podczas pieczenia. Dodać bakalie, skórkę z cytryny i wanilię po czym delikatnie wmieszać w masę serową pianę białek.
  • Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić je na dwie części.
  • Większą część rozwałkować i wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  • Po wyjęciu odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie na ciasto wyłożyć masę serową i delikatnie wyrównać powierzchnię sernika.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować cienką i pokroić w równe pasy.
  • Ułożyć z pasków ciasta kratkę na powierzchni sernika i posmarować ją rozbełtanym jajkiem.
  • Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1,5 godziny. W międzyczasie, po upływie godziny, można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza.
  • Ostygnięte ciasto można udekorować lukrem na bazie ubitego białka i cukru pudru lub polać cienkim strumieniem roztopionej gorzkiej czekolady.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik krakowski. Przepis na polski specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
10
Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow