Sernik borówkowy
Smaczny, puszysty sernik, który zawsze się udaje. W sam raz na rodzinne spotkanie. Zamiast borówek możesz użyć jagód, malin lub innych sezonowych owoców. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Kruche ciasto:
225 g mąki pszennej,
150 g masła,
75 g drobnego cukru,
2 żółtka,
szczypta soli.
Masa serowa:
1,5 kg mielonego twarogu,
300 g masła,
250 g cukru,
7 żółtek,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
1 budyń śmietankowy,
konfitura jagodowa,
500 g borówek amerykańskich.
Zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtka, zagnieć szybko ciasto, uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 min. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas ucierając. Ser wymieszaj z budyniem i dodawaj po łyżce do kremu maślanego. Mieszaj do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj konfiturę jagodową. Na to wyłóż masę serową. Borówki powciskaj w ser. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Studź w uchylonym piekarniku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze