Sernik borówkowy

Smaczny, puszysty sernik, który zawsze się udaje. W sam raz na rodzinne spotkanie. Zamiast borówek możesz użyć jagód, malin lub innych sezonowych owoców. Będzie pysznie!

Sernik borówkowySernik borówkowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Kruche ciasto:
225 g mąki pszennej,
150 g masła,
75 g drobnego cukru,
2 żółtka,
szczypta soli.
Masa serowa:
1,5 kg mielonego twarogu,
300 g masła,
250 g cukru,
7 żółtek,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
1 budyń śmietankowy,
konfitura jagodowa,
500 g borówek amerykańskich.

Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtka, zagnieć szybko ciasto, uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 30 min. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas ucierając. Ser wymieszaj z budyniem i dodawaj po łyżce do kremu maślanego. Mieszaj do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj konfiturę jagodową. Na to wyłóż masę serową. Borówki powciskaj w ser. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Studź w uchylonym piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości