Sekret idealnych frytek. Będą chrupiące i miękkie

Idealne frytki to takie, które chrupią, ale nie są suche, mają miękki środek. Nie są także nasiąknięte olejem. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

frytki frytkownica fast foodTajemnica idealnych frytek
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Czy uważasz, że o frytkach wiesz już wszystko, a ich przygotowanie niczym nie może cię zaskoczyć? Jeśli tak, to mamy dla ciebie niespodziankę. Nawet tak, wydawać by się mogło, banalny przepis na frytki można udoskonalić, by był idealny. W czym rzecz?

Jak do tej pory przygotowywaliście frytki? Mowa oczywiście o tych domowych, nie mrożonych kupionych w sklepie. Kroiliście ziemniaki i po prostu wrzucaliście do gorącego oleju? Bez sprawdzania temperatury, bez patrzenia na zegarek, do czasu, aż wydawało się wam, że ziemniaki nabrały idealnego koloru? Przypominało to trochę ruletkę, albo się uda, albo się nie uda. Efekt na pewno nie zawsze był zadowalający. Tymczasem, by być pewnym sukcesu wystarczy podczas przygotowywania frytek przestrzegać trzech zasad.

1.      Temperatura smażenia

Przy smażeniu frytek kluczową kwestią jest temperatura oleju. Ziemniaki wrzucone do zbyt zimnego oleju mocno nim nasiąkną. Będą tłuste, niechrupiące i niesmaczne. Z kolei za mocno nagrzany tłuszcz sprawi, że nasze frytki za szybko staną się rumiane (w najgorszym wypadku spalone), nie przepieką się dostatecznie. Dlatego ważne jest, by domowe frytki smażyć we frytkownicach, w których można ustawić pożądaną temperaturę, a jeśli nie masz takiego sprzętu użyj termometru kuchennego, którym sprawdzisz temperaturę oleju w garnku czy na patelni. O tym, jaka konkretnie temperatura będzie najlepsza, piszemy poniżej.

2.      Dwuetapowy proces

Idealne frytki są smażone w dwóch etapach. Na początku ziemniaki wrzuca się do oleju nagrzanego do 120-150 st. C. Po kilku minutach, kiedy ziemniaki staną się szkliste, wyjmuje się je z oleju, odsącza i studzi. Dzięki temu skrobia zawarta w ziemniakach ścina się i drugi etap smażenia już w wysokiej temperaturze 190 st. C może być maksymalnie krótki, tak, by frytki jedynie nabrały odpowiedniego koloru. Belgowie, słynący z pysznych frytek, dodatkowo przed pierwszym smażeniem gotują ziemniaki w wodzie z dodatkiem łyżki cukru.

3.      Cukier

Cukier to właśnie trzecia tajemnica frytek. Gwarantuje im piękny, złocisty kolor. Warto dodać go do wody, jeśli zdecydujemy się na wstępne gotowanie ziemniaków przed smażeniem.

Przepis na frytki idealne

Składniki:

·      Ziemniaki

·      Olej rzepakowy rafinowany

·      1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj ok. 5 minut, a po tym czasie wyjmij je i dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.

We frytkownicy lub w głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury maks. 150 st. C. Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju. Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z tłuszczu.

Zmień olej i nagrzej go do temp. 200 st. C. Zanurz w nim ziemniaki. Smaż do chwili, aż ziemniaki się zarumienią.

Gotowe frytki osusz ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na czym smażyć frytki?

W naszym przepisie podajemy, by do smażenia frytek użyć oleju rzepakowego rafinowanego. To najlepszy tłuszcz do smażenia w wysokich temperaturach. Dlaczego? Ma wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że nawet w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 240 st. C) zachowuje swoje właściwości i smak oraz nie uwalnia toksycznych dla naszego organizmu związków.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato