Sekret idealnych frytek. Będą chrupiące i miękkie

Idealne frytki to takie, które chrupią, ale nie są suche, mają miękki środek. Nie są także nasiąknięte olejem. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

frytki frytkownica fast foodTajemnica idealnych frytek
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Czy uważasz, że o frytkach wiesz już wszystko, a ich przygotowanie niczym nie może cię zaskoczyć? Jeśli tak, to mamy dla ciebie niespodziankę. Nawet tak, wydawać by się mogło, banalny przepis na frytki można udoskonalić, by był idealny. W czym rzecz?

Jak do tej pory przygotowywaliście frytki? Mowa oczywiście o tych domowych, nie mrożonych kupionych w sklepie. Kroiliście ziemniaki i po prostu wrzucaliście do gorącego oleju? Bez sprawdzania temperatury, bez patrzenia na zegarek, do czasu, aż wydawało się wam, że ziemniaki nabrały idealnego koloru? Przypominało to trochę ruletkę, albo się uda, albo się nie uda. Efekt na pewno nie zawsze był zadowalający. Tymczasem, by być pewnym sukcesu wystarczy podczas przygotowywania frytek przestrzegać trzech zasad.

1.      Temperatura smażenia

Przy smażeniu frytek kluczową kwestią jest temperatura oleju. Ziemniaki wrzucone do zbyt zimnego oleju mocno nim nasiąkną. Będą tłuste, niechrupiące i niesmaczne. Z kolei za mocno nagrzany tłuszcz sprawi, że nasze frytki za szybko staną się rumiane (w najgorszym wypadku spalone), nie przepieką się dostatecznie. Dlatego ważne jest, by domowe frytki smażyć we frytkownicach, w których można ustawić pożądaną temperaturę, a jeśli nie masz takiego sprzętu użyj termometru kuchennego, którym sprawdzisz temperaturę oleju w garnku czy na patelni. O tym, jaka konkretnie temperatura będzie najlepsza, piszemy poniżej.

2.      Dwuetapowy proces

Idealne frytki są smażone w dwóch etapach. Na początku ziemniaki wrzuca się do oleju nagrzanego do 120-150 st. C. Po kilku minutach, kiedy ziemniaki staną się szkliste, wyjmuje się je z oleju, odsącza i studzi. Dzięki temu skrobia zawarta w ziemniakach ścina się i drugi etap smażenia już w wysokiej temperaturze 190 st. C może być maksymalnie krótki, tak, by frytki jedynie nabrały odpowiedniego koloru. Belgowie, słynący z pysznych frytek, dodatkowo przed pierwszym smażeniem gotują ziemniaki w wodzie z dodatkiem łyżki cukru.

3.      Cukier

Cukier to właśnie trzecia tajemnica frytek. Gwarantuje im piękny, złocisty kolor. Warto dodać go do wody, jeśli zdecydujemy się na wstępne gotowanie ziemniaków przed smażeniem.

Przepis na frytki idealne

Składniki:

·      Ziemniaki

·      Olej rzepakowy rafinowany

·      1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj ok. 5 minut, a po tym czasie wyjmij je i dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.

We frytkownicy lub w głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury maks. 150 st. C. Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju. Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z tłuszczu.

Zmień olej i nagrzej go do temp. 200 st. C. Zanurz w nim ziemniaki. Smaż do chwili, aż ziemniaki się zarumienią.

Gotowe frytki osusz ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na czym smażyć frytki?

W naszym przepisie podajemy, by do smażenia frytek użyć oleju rzepakowego rafinowanego. To najlepszy tłuszcz do smażenia w wysokich temperaturach. Dlaczego? Ma wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że nawet w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 240 st. C) zachowuje swoje właściwości i smak oraz nie uwalnia toksycznych dla naszego organizmu związków.

Wybrane dla Ciebie

Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia