Trwa ładowanie...

Sekret idealnych frytek. Będą chrupiące i miękkie

Idealne frytki to takie, które chrupią, ale nie są suche, mają miękki środek. Nie są także nasiąknięte olejem. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Tajemnica idealnych frytek Tajemnica idealnych frytek Źródło: pixabay.com
d1znt9c
d1znt9c

Czy uważasz, że o frytkach wiesz już wszystko, a ich przygotowanie niczym nie może cię zaskoczyć? Jeśli tak, to mamy dla ciebie niespodziankę. Nawet tak, wydawać by się mogło, banalny przepis na frytki można udoskonalić, by był idealny. W czym rzecz?

Jak do tej pory przygotowywaliście frytki? Mowa oczywiście o tych domowych, nie mrożonych kupionych w sklepie. Kroiliście ziemniaki i po prostu wrzucaliście do gorącego oleju? Bez sprawdzania temperatury, bez patrzenia na zegarek, do czasu, aż wydawało się wam, że ziemniaki nabrały idealnego koloru? Przypominało to trochę ruletkę, albo się uda, albo się nie uda. Efekt na pewno nie zawsze był zadowalający. Tymczasem, by być pewnym sukcesu wystarczy podczas przygotowywania frytek przestrzegać trzech zasad.

1.      Temperatura smażenia

Przy smażeniu frytek kluczową kwestią jest temperatura oleju. Ziemniaki wrzucone do zbyt zimnego oleju mocno nim nasiąkną. Będą tłuste, niechrupiące i niesmaczne. Z kolei za mocno nagrzany tłuszcz sprawi, że nasze frytki za szybko staną się rumiane (w najgorszym wypadku spalone), nie przepieką się dostatecznie. Dlatego ważne jest, by domowe frytki smażyć we frytkownicach, w których można ustawić pożądaną temperaturę, a jeśli nie masz takiego sprzętu użyj termometru kuchennego, którym sprawdzisz temperaturę oleju w garnku czy na patelni. O tym, jaka konkretnie temperatura będzie najlepsza, piszemy poniżej.

2.      Dwuetapowy proces

Idealne frytki są smażone w dwóch etapach. Na początku ziemniaki wrzuca się do oleju nagrzanego do 120-150 st. C. Po kilku minutach, kiedy ziemniaki staną się szkliste, wyjmuje się je z oleju, odsącza i studzi. Dzięki temu skrobia zawarta w ziemniakach ścina się i drugi etap smażenia już w wysokiej temperaturze 190 st. C może być maksymalnie krótki, tak, by frytki jedynie nabrały odpowiedniego koloru. Belgowie, słynący z pysznych frytek, dodatkowo przed pierwszym smażeniem gotują ziemniaki w wodzie z dodatkiem łyżki cukru.

d1znt9c

3.      Cukier

Cukier to właśnie trzecia tajemnica frytek. Gwarantuje im piękny, złocisty kolor. Warto dodać go do wody, jeśli zdecydujemy się na wstępne gotowanie ziemniaków przed smażeniem.

Przepis na frytki idealne

Składniki:

·      Ziemniaki

·      Olej rzepakowy rafinowany

·      1 łyżka cukru

d1znt9c

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj ok. 5 minut, a po tym czasie wyjmij je i dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.

We frytkownicy lub w głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury maks. 150 st. C. Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju. Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z tłuszczu.

d1znt9c

Zmień olej i nagrzej go do temp. 200 st. C. Zanurz w nim ziemniaki. Smaż do chwili, aż ziemniaki się zarumienią.

Gotowe frytki osusz ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na czym smażyć frytki?

W naszym przepisie podajemy, by do smażenia frytek użyć oleju rzepakowego rafinowanego. To najlepszy tłuszcz do smażenia w wysokich temperaturach. Dlaczego? Ma wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że nawet w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 240 st. C) zachowuje swoje właściwości i smak oraz nie uwalnia toksycznych dla naszego organizmu związków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1znt9c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d1znt9c
Więcej tematów