Schab pieczony z ziołami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Odpowiednie pieczenie i aromatyczna marynata do mięsa sprawią że schab będzie kruchy i soczysty. Pamiętajmy również, by dać mięsu "odpocząć" po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy kilka do kilkunastu minut, by było idealne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 1,25 kg schabu
- 3 szalotki
- 3 pędy selera naciowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i pędy selera umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Płat mięsa nasączyć oliwą, obtoczyć w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Odstawić na 10 minut. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.
- Następnie mięso ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni C. Pod spód położyć tacę żaroodporną. Piec przez 15 min. Potem obniżyć temp. do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w dwie warstwy folii aluminiowej, nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze