Schab pieczony z ziołami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso

Odpowiednie pieczenie i aromatyczna marynata do mięsa sprawią że schab będzie kruchy i soczysty. Pamiętajmy również, by dać mięsu "odpocząć" po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy kilka do kilkunastu minut, by było idealne.

Pieczony schabPieczony schab
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,25 kg schabu
  • 3 szalotki
  • 3 pędy selera naciowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przepis

  • Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i pędy selera umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Płat mięsa nasączyć oliwą, obtoczyć w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Odstawić na 10 minut. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.
  • Następnie mięso ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni C. Pod spód położyć tacę żaroodporną. Piec przez 15 min. Potem obniżyć temp. do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w dwie warstwy folii aluminiowej, nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀