WP
WP

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upał - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

Sałatka z dorszem i pikantnym sosem na bazie majonezu jest szybką propozycją na letni obiad. - Z jednej strony sałatka jest bardzo sycąca, a z drugiej strony nie powoduje uczucia ciężkości. Kiedy na zewnątrz temperatury sięgają wysokich wartości, to najlepiej jest postawić na lekkie i przyjemnie sycące propozycje - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki
  • Pół awokado
  • Pęczek natki pietruszki
  • 250 g polędwicy z dorsza
  • 100 g kaszy bulgur
  • Pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szt szalotek
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • Paczka rukoli
Przepis

Zamarynuj polędwicę z dorsza: dodaj mieloną paprykę ostrą oraz słodką, kilka kropel limonki, sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Natrzyj tymi przyprawami dorsza i skrop kilkoma kroplami oliwy. Odłóż do lodówki na ok. 30 minut (jeżeli nie masz czasu, spokojnie możesz od razy usmażyć dorsza). Usmaż dorsza na dobrze rozgrzanej patelni. Z każdej strony po ok. 8 minut.
Umyj rukolę, pokrój w cieniutkie piórka szalotkę, posiekaj porządny pęczek natki pietruszki, pokrój na mniejsze części pomidorki koktajlowe, obierz i pokrój pół awokado. Ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta kaszę bulgur. Przygotuj sos: łyżkę majonezu wymieszaj z łyżeczką zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki sosu chilli. Dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, polej je przygotowanym sosem sałatkowym i na wierzch wyłóż usmażonego dorsza.

Zobacz też: chaczapuri

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP