Trwa ładowanie...
d437q92
22-08-2018 12:15

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upał

Przepis

Sałatka z dorszem i pikantnym sosem na bazie majonezu jest szybką propozycją na letni obiad. - Z jednej strony sałatka jest bardzo sycąca, a z drugiej strony nie powoduje uczucia ciężkości. Kiedy na zewnątrz temperatury sięgają wysokich wartości, to najlepiej jest postawić na lekkie i przyjemnie sycące propozycje - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d437q92
3.2
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • Pół awokado
  • Pęczek natki pietruszki
  • 250 g polędwicy z dorsza
  • 100 g kaszy bulgur
  • Pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szt szalotek
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • Paczka rukoli
Przepis

Zamarynuj polędwicę z dorsza: dodaj mieloną paprykę ostrą oraz słodką, kilka kropel limonki, sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Natrzyj tymi przyprawami dorsza i skrop kilkoma kroplami oliwy. Odłóż do lodówki na ok. 30 minut (jeżeli nie masz czasu, spokojnie możesz od razy usmażyć dorsza). Usmaż dorsza na dobrze rozgrzanej patelni. Z każdej strony po ok. 8 minut.
Umyj rukolę, pokrój w cieniutkie piórka szalotkę, posiekaj porządny pęczek natki pietruszki, pokrój na mniejsze części pomidorki koktajlowe, obierz i pokrój pół awokado. Ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta kaszę bulgur. Przygotuj sos: łyżkę majonezu wymieszaj z łyżeczką zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki sosu chilli. Dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, polej je przygotowanym sosem sałatkowym i na wierzch wyłóż usmażonego dorsza.

Zobacz też: chaczapuri

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upał
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d437q92
d437q92
d437q92
d437q92
Więcej tematów
d437q92