Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upał
Sałatka z dorszem i pikantnym sosem na bazie majonezu jest szybką propozycją na letni obiad. - Z jednej strony sałatka jest bardzo sycąca, a z drugiej strony nie powoduje uczucia ciężkości. Kiedy na zewnątrz temperatury sięgają wysokich wartości, to najlepiej jest postawić na lekkie i przyjemnie sycące propozycje - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Pół awokado
- Pęczek natki pietruszki
- 250 g polędwicy z dorsza
- 100 g kaszy bulgur
- Pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka majonezu
- 1 szt szalotek
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- Paczka rukoli
Zamarynuj polędwicę z dorsza: dodaj mieloną paprykę ostrą oraz słodką, kilka kropel limonki, sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Natrzyj tymi przyprawami dorsza i skrop kilkoma kroplami oliwy. Odłóż do lodówki na ok. 30 minut (jeżeli nie masz czasu, spokojnie możesz od razy usmażyć dorsza). Usmaż dorsza na dobrze rozgrzanej patelni. Z każdej strony po ok. 8 minut.
Umyj rukolę, pokrój w cieniutkie piórka szalotkę, posiekaj porządny pęczek natki pietruszki, pokrój na mniejsze części pomidorki koktajlowe, obierz i pokrój pół awokado. Ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta kaszę bulgur. Przygotuj sos: łyżkę majonezu wymieszaj z łyżeczką zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki sosu chilli. Dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, polej je przygotowanym sosem sałatkowym i na wierzch wyłóż usmażonego dorsza.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze