WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upał

Sałatka z dorszem i pikantnym sosem na bazie majonezu jest szybką propozycją na letni obiad. - Z jednej strony sałatka jest bardzo sycąca, a z drugiej strony nie powoduje uczucia ciężkości. Kiedy na zewnątrz temperatury sięgają wysokich wartości, to najlepiej jest postawić na lekkie i przyjemnie sycące propozycje - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upałSałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem. Obiad na upał
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Pół awokado
  • Pęczek natki pietruszki
  • 250 g polędwicy z dorsza
  • 100 g kaszy bulgur
  • Pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szt szalotek
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • Paczka rukoli

Przepis

Zamarynuj polędwicę z dorsza: dodaj mieloną paprykę ostrą oraz słodką, kilka kropel limonki, sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Natrzyj tymi przyprawami dorsza i skrop kilkoma kroplami oliwy. Odłóż do lodówki na ok. 30 minut (jeżeli nie masz czasu, spokojnie możesz od razy usmażyć dorsza). Usmaż dorsza na dobrze rozgrzanej patelni. Z każdej strony po ok. 8 minut.
Umyj rukolę, pokrój w cieniutkie piórka szalotkę, posiekaj porządny pęczek natki pietruszki, pokrój na mniejsze części pomidorki koktajlowe, obierz i pokrój pół awokado. Ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta kaszę bulgur. Przygotuj sos: łyżkę majonezu wymieszaj z łyżeczką zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki sosu chilli. Dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, polej je przygotowanym sosem sałatkowym i na wierzch wyłóż usmażonego dorsza.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki