Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę
- główka czerwonej kapusty,
- 5 jabłek,
- 3 cebule,
- sól,
- Zalewa;
- 4 łyżki oleju,
- 1,5 l wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 6 łyżek cukru,
- łyżka soli,
- ziarenka pieprzu,
- liść laurowy
Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze