Sałatka szwedzka - idealna na zimę

Obowiązkowo musi się znaleźć wśród przetworów w domowej spiżarni.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Są takie przetwory na zimę, które robimy od lat, ale nie ma jednego oficjalnego przepisu. Każda gospodyni bowiem dodaje składniki, które nadają wyrobom charakterystycznego smaku. Przykładem jest sałatka szwedzka. Głównym składnikiem są pokrojone w plastry ogórki, a dodatkami cebula, marchewka, ale niektórzy dodają także paprykę. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje swoją recepturę na tę sałatkę.

Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
1 kg marchwi
1 kg cebuli
2-3 łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo do każdego słoika:
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren gorczycy
5-7 ziaren ziela angielskiego

Ogórki dokładnie umyć i odsączyć z wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w średniej grubości plastry. Najwygodniej i najszybciej jest użyć elektrycznej maszynki lub tarki jarzynowej. Pokrojone ogórki zasypać solą, przemieszać i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie odlać powstały sok i dokładnie odcisnąć ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać i opłukać, cebulę obrać - wszystko pokroić w plastry. Marchew nieco cieniej niż cebulę. Wszystkie warzywa wymieszać razem i nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego. Nie ubijać zbyt mocno, aby zalewa wszędzie doszła.

Przygotować zalewę zagotowując wodę razem octem, cukrem i solą. Wrzącą zalewą uzupełniać słoiki, na wierzchu wlewając olej. Gorące słoiki natychmiast zakręcać i odstawiać do góry dnem. Powinny bez problemu zamknąć się bez konieczności pasteryzowania.

Jeśli obawiacie się, że taki sposób może nie zadziałać, to pasteryzujcie je przez kilka minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możecie również wstawić je do piekarnika (na blasze ułóżcie papier do pieczenia, a na nim słoiki) i przez około 10 minut "zapiekajcie" je w temperaturze 90-110 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇