Trwa ładowanie...
dy2u999
25-03-2022 10:34

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą

Przepis

Przepis na szybką przekąskę. Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą. Możemy ją zjeść klasycznie, w formie sałatki lub jako dodatek do domowego chleba. Przepis z bloga "Daylicooking".

dy2u999
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 5-6 pojedynczych filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ok. 150 ml kwaśnej i gęstej śmietany
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 lekko czubata łyżka musztardy
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Przepis
  • Jeżeli używasz solonych śledzi, to namocz je na kilka godzin, zmieniając kilka razy wodę lub mleko. Nie mocz zbyt długo, aby nie straciły swojego smaku.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie przełóż do miseczki, posól, wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut.
  • Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, pokrój drobno, dodaj do cebuli.
  • Do miseczki z cebulą i jabłkiem dodaj śmietanę, majonez i musztardę, a także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy, który możesz złamać na 2-3 części.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj dobrze i odstaw na kilka minut.
  • Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do przygotowanego sosu i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.
  • Podawaj klasycznie jak sałatkę lub układając na kromce chleba. Możesz przed podaniem obsypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dy2u999
dy2u999
dy2u999
dy2u999
Więcej tematów
dy2u999