Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą
Przepis na szybką przekąskę. Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą. Możemy ją zjeść klasycznie, w formie sałatki lub jako dodatek do domowego chleba. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 5-6 pojedynczych filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ok. 150 ml kwaśnej i gęstej śmietany
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 lekko czubata łyżka musztardy
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Jeżeli używasz solonych śledzi, to namocz je na kilka godzin, zmieniając kilka razy wodę lub mleko. Nie mocz zbyt długo, aby nie straciły swojego smaku.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie przełóż do miseczki, posól, wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut.
- Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, pokrój drobno, dodaj do cebuli.
- Do miseczki z cebulą i jabłkiem dodaj śmietanę, majonez i musztardę, a także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy, który możesz złamać na 2-3 części.
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj dobrze i odstaw na kilka minut.
- Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do przygotowanego sosu i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.
- Podawaj klasycznie jak sałatkę lub układając na kromce chleba. Możesz przed podaniem obsypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze