- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 banany
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- olej do smażenia
- do podania: gałki lodów
Przepis
Banany obieramy, odkrajamy końcówki i kroimy na pół. Do głębokiego talerza wlewamy ok. pół szklanki wody i moczymy każdy arkusz papieru ryżowego przez ok. sekundę z każdej strony.
Przepis
Papier ryżowy rozkładamy na czystym talerzu. W arkusze zawijamy połówki bananów tak, jak zawija się sajgonki. Każdą bananową sajgonkę smażymy szybko na głębokim tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy z gałkami lodów.
Przepis
Słodkie sajgonki można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, podawać na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl