Trwa ładowanie...
d2hhaum

Sajgonki

123
Źródło: 123

Chociaż sajgonki to potrawa pochodząca z Wietnamu, smak tej przekąski zna niemal cały świat. Także w Polsce sajgonki stają się coraz bardziej popularne.

Prawdopodobnie każdy z nas wie, że sajgonki to potrawa, którą tradycyjne podaje się w Wietnamie. Sugeruje nam to sama nazwa tego dania. Polskie "sajgonki" nawiązują oczywiście do miasta Sajgon (dzisiejszego Ho Chi Minh city). Ale jeśli będziemy chcieli zamówić te potrawę w kraju anglojęzycznym, poprosimy raczej o "spring rolls". Jest to dosłowne tłumaczenie nazwy chińskiej, ponieważ sajgonki bardzo popularne są również w Państwie Środka. Czasami spotkamy się także z tym, że ta potrawa będzie nazywana również krokietami wiosennymi lub naleśnikami wiosennymi.

Sajgonki – charakterystyka
Czym są sajgonki? To rodzaj naleśników nadzianych farszem mięsnym, mięsno-warzywnym lub warzywnym. Najczęściej podaje się je z różnymi dipami i sosami. Ponieważ sajgonki popularne są w tak wielu regionach, nie ma jednego sposobu ich przyrządzania. W niektórych krajach istnieje tradycja smażenia sajgonek, w innych tradycyjne przysmaki podaje się na surowo.

Sajgonki w wersji surowej przygotowuje się z papieru ryżowego, natomiast te smażone, przygotowywane na ciepło, zawija się w ciasto pszenne. Sajgonki podawane na zimno będą zazwyczaj większe niż smażone.

Sajgonki – rodzaje
Sajgonki w wersji mięsnej podaje się zazwyczaj z wołowiną lub drobiem (najczęściej kurczakiem). Czasami pojawiają się także wersje z wieprzowiną. W wielu restauracjach dostępne są także sajgonki z owocami morza. Często będą to krewetki lub paluszki krabowe.

Dużą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie. Wtedy w papier ryżowy zawija grzyby mun oraz dodatki warzywne. Najczęściej będzie to marchewka, cukinia czy ogórek. Bardzo często smak takich sajgonek dopełnia się aromatycznym imbirem.

Sajgonki – podanie
Sajgonki mogą być podane w formie przekąski na zimno lub ciepło. Jeśli podamy je w wersji surowej, będą one zazwyczaj większe niż te smażone. Zawsze jednak zaraz obok sajgonek będziemy mieli podany sos, w którym macza się nasze przysmaki. Tradycyjnie będzie to sos sojowy, słodko-kwaśny lub rybny. Niektórzy serwują sajgonki z dodatkiem cienkiego makaronu ryżowego.

d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj