Sajgonki
Chociaż sajgonki to potrawa pochodząca z Wietnamu, smak tej przekąski zna niemal cały świat. Także w Polsce sajgonki stają się coraz bardziej popularne.
Prawdopodobnie każdy z nas wie, że sajgonki to potrawa, którą tradycyjne podaje się w Wietnamie. Sugeruje nam to sama nazwa tego dania. Polskie "sajgonki" nawiązują oczywiście do miasta Sajgon (dzisiejszego Ho Chi Minh city). Ale jeśli będziemy chcieli zamówić te potrawę w kraju anglojęzycznym, poprosimy raczej o "spring rolls". Jest to dosłowne tłumaczenie nazwy chińskiej, ponieważ sajgonki bardzo popularne są również w Państwie Środka. Czasami spotkamy się także z tym, że ta potrawa będzie nazywana również krokietami wiosennymi lub naleśnikami wiosennymi.
Sajgonki – charakterystyka
Czym są sajgonki? To rodzaj naleśników nadzianych farszem mięsnym, mięsno-warzywnym lub warzywnym. Najczęściej podaje się je z różnymi dipami i sosami. Ponieważ sajgonki popularne są w tak wielu regionach, nie ma jednego sposobu ich przyrządzania. W niektórych krajach istnieje tradycja smażenia sajgonek, w innych tradycyjne przysmaki podaje się na surowo.
Sajgonki w wersji surowej przygotowuje się z papieru ryżowego, natomiast te smażone, przygotowywane na ciepło, zawija się w ciasto pszenne. Sajgonki podawane na zimno będą zazwyczaj większe niż smażone.
Sajgonki – rodzaje
Sajgonki w wersji mięsnej podaje się zazwyczaj z wołowiną lub drobiem (najczęściej kurczakiem). Czasami pojawiają się także wersje z wieprzowiną. W wielu restauracjach dostępne są także sajgonki z owocami morza. Często będą to krewetki lub paluszki krabowe.
Dużą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie. Wtedy w papier ryżowy zawija grzyby mun oraz dodatki warzywne. Najczęściej będzie to marchewka, cukinia czy ogórek. Bardzo często smak takich sajgonek dopełnia się aromatycznym imbirem.
Sajgonki – podanie
Sajgonki mogą być podane w formie przekąski na zimno lub ciepło. Jeśli podamy je w wersji surowej, będą one zazwyczaj większe niż te smażone. Zawsze jednak zaraz obok sajgonek będziemy mieli podany sos, w którym macza się nasze przysmaki. Tradycyjnie będzie to sos sojowy, słodko-kwaśny lub rybny. Niektórzy serwują sajgonki z dodatkiem cienkiego makaronu ryżowego.