Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana

Smakowita wersja ryby po grecku, która zaproponował autor bloga Magiczny Składnik. Tomek Czajkowski zamiast zwykłej duszonej marchewki z pomidorami, zaproponował caponatę z bakłażanem i białym winem. Efekt? Wyśmienity!

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażanaRyba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500–700 g świeżego czarniaka z certyfikatem MSC
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Składniki na caponatę:

  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka dobrych pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól morska i pieprz
  • dobre, sycylijskie oregano
  • cytryna do skropienia ryby

Przepis

  • Najpierw zrobimy caponatę. Bakłażana kroimy w kostkę i solimy drobną solą, żeby warzywo puściło wodę i pozbyło się goryczy (można ten proces pominąć). Po kilkunastu minutach płuczemy zimną wodą i odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Następnie dorzucamy bakłażana i seler naciowy. Smażymy jakieś 7 minut i dodajemy posiekany z grubsza czosnek. Smażymy 5 minut i dolewamy wino. Kiedy wyparuje startą marchew i pietruszkę oraz przetarte lub zblendowane pomidory. Dusimy ok. 10 minut, po czym doprawiamy octem, solą, pieprzem i dobrym oregano.
  • Rybę kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
  • Teraz zróbmy ciasto. Do wody dodajemy wszystkie składniki i roztrzepujemy mikserem lub rózgą. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę, żeby panierka nie była zbyt gruba. Na patelni rozgrzewamy jakąś szklankę oleju roślinnego do smażenia. Olej będzie gotowy, kiedy wrzucona szczypta mąki będzie bąbelkować. Smażymy na złoto i odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Podajemy na ciepło lub przykrywamy rybę caponatą i podawaj na zimno. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥