Trwa ładowanie...
djxqrkr
16-12-2022 11:51

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana

Przepis

Smakowita wersja ryby po grecku, która zaproponował autor bloga Magiczny Składnik. Tomek Czajkowski zamiast zwykłej duszonej marchewki z pomidorami, zaproponował caponatę z bakłażanem i białym winem. Efekt? Wyśmienity!

djxqrkr
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Joanna Matyjek
Źródło: Joanna Matyjek, fot: Joanna Matyjek
Składniki
  • 500–700 g świeżego czarniaka z certyfikatem MSC
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Składniki na caponatę:

  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka dobrych pomidorów lub szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól morska i pieprz
  • dobre, sycylijskie oregano
  • cytryna do skropienia ryby
Przepis
  • Najpierw zrobimy caponatę. Bakłażana kroimy w kostkę i solimy drobną solą, żeby warzywo puściło wodę i pozbyło się goryczy (można ten proces pominąć). Po kilkunastu minutach płuczemy zimną wodą i odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Następnie dorzucamy bakłażana i seler naciowy. Smażymy jakieś 7 minut i dodajemy posiekany z grubsza czosnek. Smażymy 5 minut i dolewamy wino. Kiedy wyparuje startą marchew i pietruszkę oraz przetarte lub zblendowane pomidory. Dusimy ok. 10 minut, po czym doprawiamy octem, solą, pieprzem i dobrym oregano.
  • Rybę kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
  • Teraz zróbmy ciasto. Do wody dodajemy wszystkie składniki i roztrzepujemy mikserem lub rózgą. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę, żeby panierka nie była zbyt gruba. Na patelni rozgrzewamy jakąś szklankę oleju roślinnego do smażenia. Olej będzie gotowy, kiedy wrzucona szczypta mąki będzie bąbelkować. Smażymy na złoto i odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Podajemy na ciepło lub przykrywamy rybę caponatą i podawaj na zimno. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djxqrkr
djxqrkr
djxqrkr
djxqrkr
Więcej tematów
djxqrkr