Ryba po grecku Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła przepis na pyszne danie
Ryba po grecku według rodzinnego przepisu Magdy Gessler to wbrew pozorom bardzo nowoczesny sposób na tradycyjną potrawę świąteczną. Bakłażany i dodatek tabasco sprawiają, że ryba po grecku smakuje niesamowicie.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny i oliwą. Zawinąć w pergamin i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Obok dorsza położyć bakłażany, pomidory, paprykę i cebulę. Warzywa powinny być w całości.
- Wstawić wszystko do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na około pół godziny.
- Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, a składniki dania pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Dorsza podzielić na mniejsze kawałki, a warzywa pokroić w kostkę.
- Do warzyw dodać posiekaną natkę pietruszki i tabasco do smaku.
Przepis
Podawać na zimno z dodatkiem pieczywa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl