Rujnują twoje jelita, a na pewno masz je w kuchni. Ekspert ostrzega
Bartek Szemraj, dietetyk kliniczny zwraca uwagę na produkty, które negatywnie wpływają na pracę jelit. Na liście rzeczy zakazanych znajdują się także takie, które powszechnie są uważane za zdrowe.
Wiele osób wybiera napoje lub batoniki bez cukru, wierząc w to, że są zdrowszą opcją. Chociaż faktycznie produkty te nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i są odpowiednie dla diabetyków, nie są pozbawione negatywów. Częstymi zamiennikami cukru są substancje wytworzone sztucznie, takie jak aspartam, sukraloza czy cyklaminian sodu. Jak pokazują najnowsze badania naukowe, wpływają one negatywnie na równowagę mikrobiomu jelit. Poza słodzikami ekspert wymienia jeszcze 3 grupy produktów, na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę
Co zamiast słodzików?
Jeśli ograniczasz cukier, zamiast napojów z napisem na etykiecie: "zero cukru", sięgnij po domową lemoniadę lub herbatę ziołową. Możesz posłodzić ją stewią, erytrolem lub odrobiną miodu. Jednak uważaj także na ilość naturalnego cukru, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia.
Inne produkty zaburzające pracę jelit
Poza słodzikami dietetyk wymienia żywność wysoko przetworzoną, pszenicę i napoje gazowane. Świadomość na temat gotowych przekąsek, takich jak chipsy czy orzeszki w chrupiącej skorupce jest wysoka, jednak nadal nie wpływa to na obniżenie ich sprzedaży. Wadą jest nie tylko wysoka zawartość tłuszczów trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu, ale także brak błonnika. Kiedy spożywasz takie przekąski w nadmiarze, bakterie w jelitach nie mają czym się żywić, co może prowadzić do uszkodzeń ścianek jelit i stanów zapalnych.
Dlaczego warto ograniczać pszenicę?
Białe pieczywo, makarony i ciastka zrobione z mąki pszennej zawierają gluten, który u osób z nietolerancją tego białka mogą powodować stany zapalne. Jednak także osoby bez zdiagnozowanej celiakii mogą odczuwać dolegliwości spowodowane nadmiernym spożyciem pszenicy. Jeśli cierpisz na częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, zmęczenie, ból głowy lub choroby skórne, spróbuj przez miesiąc ograniczyć gluten i sprawdź, czy poczujesz się lepiej. Pszenicę warto zastąpić ryżem, komosą ryżową, amarantusem lub batatami.
Ekspert zwraca uwagę na napoje gazowane
Nawet napoje niezawierające cukru i słodzików mogą negatywnie wpływać na jelita. Chodzi o bąbelki, które często powodują wzdęcia i podrażniają ścianki jelit. Dodatkowo ich kwaśne pH znacznie zaburza mikroflorę układu pokarmowego. O wiele lepsza jest zwykła woda z cytryną lub zielonym ogórkiem.
Jak dbać o zdrowe jelita?
Jeśli zależy ci na ochronie jelit, zadbaj o zrównoważoną dietę bogatą w warzywa, owoce, probiotyki i prebiotyki, takie jak czosnek, cebula czy por – zawierają one substancje, będące pożywką dla bakterii jelitowych.
W trosce o zdrowie jelit zwróć również uwagę na stres i tempo życia. Praca układu pokarmowego nie tylko zależy od produktów, które spożywasz, ale także od spokoju twojego umysłu. Bartek Szemraj poleca jogę i techniki medytacyjne.