Roladki wieprzowe ze szpinakiem. Delikatne, miękkie i soczyste
Zamiast zwykłych kotletów schabowych, podaj na obiad roladki ze szpinakiem i serem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 250-300 g oczyszczonych liści szpinaku
- 1 łyżka masła do szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa świeżo mielona
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 100 g wiórków mozzarelli
- 2 jajka
- mąka do oprószenia mięsa
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Przepis
- Liście szpinaku umyć, osuszyć.
- Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Oprószyć solą. Chwilę dusić mieszając. Odstawić do ostudzenia.
- Kotlety roztłuc, oprószyć solą i pieprzem.
- Na kotlecie ułożyć trochę szpinaku, posypać go mozzarellą.
- Zwinąć roladkę.
- Jajka rozmącić w głębokim talerzu.
- Bułkę tartą wysypać na duży talerz.
- Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej.
- Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć roladki na mniej więcej ½ godziny.
- Smażyć na klarowanym maśle, na rumiano ze wszystkich stron.
- Obsmażone roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl