Roladki wieprzowe ze szpinakiem. Delikatne, miękkie i soczyste

Zamiast zwykłych kotletów schabowych, podaj na obiad roladki ze szpinakiem i serem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Roladki wieprzowe ze szpinakiem. Delikatne, miękkie i soczysteRoladki wieprzowe ze szpinakiem. Delikatne, miękkie i soczyste
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 250-300 g oczyszczonych liści szpinaku
  • 1 łyżka masła do szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa świeżo mielona
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 100 g wiórków mozzarelli
  • 2 jajka
  • mąka do oprószenia mięsa
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Przepis

  • Liście szpinaku umyć, osuszyć.
  • Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Oprószyć solą. Chwilę dusić mieszając. Odstawić do ostudzenia.
  • Kotlety roztłuc, oprószyć solą i pieprzem.
  • Na kotlecie ułożyć trochę szpinaku, posypać go mozzarellą.
  • Zwinąć roladkę.
  • Jajka rozmącić w głębokim talerzu.
  • Bułkę tartą wysypać na duży talerz.
  • Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej.
  • Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć roladki na mniej więcej ½ godziny.
  • Smażyć na klarowanym maśle, na rumiano ze wszystkich stron.
  • Obsmażone roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja