Trwa ładowanie...
d3u7t00
24-11-2014 14:20

Rolada czekoladowo-śliwkowa „Bûche de Noël” Davida Gaboriaud

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3u7t00
Składniki
  • Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 105 g mąki tortowej (typ 450)
  • 125 g cukru
  • 20 g kakao
  • Szczypta soli
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka śliwowicy
  • Składniki na ganache (krem czekoladowy):
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 200 ml śmietany 30%
  • 30 g zimnego masła
  • 2 łyżki musu śliwkowego
  • Składniki na mus śliwkowy:
  • 100 g śliwek suszonych
  • Herbata typu Earl Grey
  • Składniki na syrop:
  • 50 g cukru
  • 35 ml wody
Przepis

[b]Mus śliwkowy[/b] - opłucz śliwki i namocz je w zaparzonej herbacie przez 30 min. Następnie zmiksuj do konsystencji musu. Odstaw do lodówki.

[b]Ganache[/b] - zagotuj śmietanę w rondelku. Wylej gorącą śmietanę do miski z pokruszoną czekoladą na dwa razy. Za każdym razem wymieszaj, by rozpuścić czekoladę. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny albo do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie, wymieszaj połowę ganache z musem śliwkowym. Resztę ganache bez konfitury zachowujemy na koniec.

[b]Biszkopt [/b]- wymieszaj mąkę z solą, kakao i skórką z cytryny. W misce ubij żółtka z cukrem do puszystej masy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją z żółtkami. Wymieszaj delikatnie. Dodaj połowę mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką aż mąka się połączy, następnie dodaj drugą połowę mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śliwowicy i wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, posmaruj go masłem i posyp trochę mąki, w ten sposób ciasto się nie sklei podczas pieczenia. Wlej ciasto na blachę, warstwa powinna mieć około 0,5 cm grubości i wypełnić całą blachę. Piec przez 8-10 min w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni.W międzyczasie przygotuj syrop - ugotuj cukier z wodą przez kilka minut. Odstaw. Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika a następnie wyciągnij ciasta z blachę i połóż go na ściereczkę. Zdejmuj papier do pieczenia a po kilku minutach posmaruj ciasta syropem za pomocą pędzelka. Następnie posmaruj kremem czekoladowo-śliwkowym (nie za dużo!), i zroluj ciasto. Odstaw roladkę do
zamrażalnika na 30-45 min. Wyciągnij roladkę i odkrój obie końcówki na ukos. Posmaruj łyżką zewnętrzną część roladki resztą ganache. Posyp wiórkami czekoladowymi lub wiórkami kokosowymi, by imitował śnieg. Można zjeść od razu, ale lepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

Przepis dodał użytkownik TydzienRestauracji

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3u7t00
d3u7t00
d3u7t00
Więcej tematów
d3u7t00

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj