Rolada czekoladowo-śliwkowa „Bûche de Noël” Davida Gaboriaud
- Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 105 g mąki tortowej (typ 450)
- 125 g cukru
- 20 g kakao
- Szczypta soli
- Starta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka śliwowicy
- Składniki na ganache (krem czekoladowy):
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
- 200 ml śmietany 30%
- 30 g zimnego masła
- 2 łyżki musu śliwkowego
- Składniki na mus śliwkowy:
- 100 g śliwek suszonych
- Herbata typu Earl Grey
- Składniki na syrop:
- 50 g cukru
- 35 ml wody
[b]Mus śliwkowy[/b] - opłucz śliwki i namocz je w zaparzonej herbacie przez 30 min. Następnie zmiksuj do konsystencji musu. Odstaw do lodówki.
[b]Ganache[/b] - zagotuj śmietanę w rondelku. Wylej gorącą śmietanę do miski z pokruszoną czekoladą na dwa razy. Za każdym razem wymieszaj, by rozpuścić czekoladę. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny albo do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie, wymieszaj połowę ganache z musem śliwkowym. Resztę ganache bez konfitury zachowujemy na koniec.
[b]Biszkopt [/b]- wymieszaj mąkę z solą, kakao i skórką z cytryny. W misce ubij żółtka z cukrem do puszystej masy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją z żółtkami. Wymieszaj delikatnie. Dodaj połowę mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką aż mąka się połączy, następnie dodaj drugą połowę mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śliwowicy i wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, posmaruj go masłem i posyp trochę mąki, w ten sposób ciasto się nie sklei podczas pieczenia. Wlej ciasto na blachę, warstwa powinna mieć około 0,5 cm grubości i wypełnić całą blachę. Piec przez 8-10 min w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni.W międzyczasie przygotuj syrop - ugotuj cukier z wodą przez kilka minut. Odstaw. Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika a następnie wyciągnij ciasta z blachę i połóż go na ściereczkę. Zdejmuj papier do pieczenia a po kilku minutach posmaruj ciasta syropem za pomocą pędzelka. Następnie posmaruj kremem czekoladowo-śliwkowym (nie za dużo!), i zroluj ciasto. Odstaw roladkę do
zamrażalnika na 30-45 min. Wyciągnij roladkę i odkrój obie końcówki na ukos. Posmaruj łyżką zewnętrzną część roladki resztą ganache. Posyp wiórkami czekoladowymi lub wiórkami kokosowymi, by imitował śnieg. Można zjeść od razu, ale lepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.
Przepis dodał użytkownik TydzienRestauracji
Podziel się opinią
Komentarze