Rolada Czarny Las. Zakręcony deser z kremem
Kakaowy biszkopt, krem śmietankowo-twarożkowy i dodatek wiśni. Taka rolada to idealna propozycja na rodzinne spotkanie lub większą uroczystość. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 300 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki wiśni bez pestek, mogą być rozmrożone lub z kompotu
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dużą łyżką lub szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Rozsmarowujemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 8-9 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy dużą, bawełnianą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odwracamy "do góry nogami" na ściereczkę (wierzch biszkoptu ma dotykać ściereczki). Zawijamy go razem z nią, rolując wzdłuż dłuższego boku. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie (kilka łyżek odkładamy do dekoracji), układamy na niej wiśnie i całość zwijamy z powrotem, układając ciasto łączeniem do dołu.
Zobacz także: blondies z masłem orzechowym
src="https://d.wpimg.pl/996605889--683569240/blond.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze