Trwa ładowanie...
d3ijb85
Cukrowa Wróżka

Rolada Czarny Las. Zakręcony deser z kremem

Przepis

Kakaowy biszkopt, krem śmietankowo-twarożkowy i dodatek wiśni. Taka rolada to idealna propozycja na rodzinne spotkanie lub większą uroczystość. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".

d3ijb85
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
cukrowawrozka.pl
Źródło: cukrowawrozka.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 300 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiśni bez pestek, mogą być rozmrożone lub z kompotu
Przepis

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dużą łyżką lub szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Rozsmarowujemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 8-9 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy dużą, bawełnianą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odwracamy "do góry nogami" na ściereczkę (wierzch biszkoptu ma dotykać ściereczki). Zawijamy go razem z nią, rolując wzdłuż dłuższego boku. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie (kilka łyżek odkładamy do dekoracji), układamy na niej wiśnie i całość zwijamy z powrotem, układając ciasto łączeniem do dołu.
Zobacz także: blondies z masłem orzechowym

Rolada Czarny Las. Zakręcony deser z kremem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85