Racuszki z babcinego przepisu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa
Puszyste i słodkie racuszki z jabłkami to danie, które smakuje niezależnie od pory dnia. Robiły je nasze babcie, a wcześniej także prababcie. Na sam widok ślinka cieknie.
Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuchami? Do wyboru mamy racuchy drożdżowe lub na zsiadłym mleku. W czym tkwi sekret ich przygotowania? Żeby placuszki wyszły delikatne, warto przesiać mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziemy je smażyć, dodajmy łyżkę masła. Do wyrobionego ciasta możemy wrzucić pokrojone na kawałki lub starte na tarce jabłka, dynię lub rabarbar. Podajemy je z cukrem pudrem albo śmietaną.
Racuchy smaży się na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dlatego, jak inne tego typu potrawy, są kaloryczne i tłuste. Można je jednak "odchudzić", zamiast mąki pszennej, wybierając mąkę razową czy graham.
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 słodkie i twarde jabłka, 1 łyżka roztopionego masła, olej do smażenia, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, cukier puder do podania.
Przygotowanie: mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzej, aż będą letnie. Dodaj 1\2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw. W większej misce ubij jajka, dodaj resztę cukru i dolej drożdże. Dosyp pozostałą część mąki, wymieszaj i odstaw, aby ciasto ładnie wyrosło. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka, ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Dodaj cukier waniliowy, roztopione masło, wymieszaj i smaż na gorącym oleju. Wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl