Racuszki z babcinego przepisu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa

Puszyste i słodkie racuszki z jabłkami to danie, które smakuje niezależnie od pory dnia. Robiły je nasze babcie, a wcześniej także prababcie. Na sam widok ślinka cieknie.

Racuchy są tradycyjnym daniem polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuchami? Do wyboru mamy racuchy drożdżowe lub na zsiadłym mleku. W czym tkwi sekret ich przygotowania? Żeby placuszki wyszły delikatne, warto przesiać mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziemy je smażyć, dodajmy łyżkę masła. Do wyrobionego ciasta możemy wrzucić pokrojone na kawałki lub starte na tarce jabłka, dynię lub rabarbar. Podajemy je z cukrem pudrem albo śmietaną.

Racuchy smaży się na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dlatego, jak inne tego typu potrawy, są kaloryczne i tłuste. Można je jednak "odchudzić", zamiast mąki pszennej, wybierając mąkę razową czy graham.

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 słodkie i twarde jabłka, 1 łyżka roztopionego masła, olej do smażenia, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, cukier puder do podania.

Przygotowanie: mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzej, aż będą letnie. Dodaj 1\2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw. W większej misce ubij jajka, dodaj resztę cukru i dolej drożdże. Dosyp pozostałą część mąki, wymieszaj i odstaw, aby ciasto ładnie wyrosło. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka, ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Dodaj cukier waniliowy, roztopione masło, wymieszaj i smaż na gorącym oleju. Wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇