Trwa ładowanie...

Racuszki z babcinego przepisu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa

Puszyste i słodkie racuszki z jabłkami to danie, które smakuje niezależnie od pory dnia. Robiły je nasze babcie, a wcześniej także prababcie. Na sam widok ślinka cieknie.

Racuszki z babcinego przepisu. Przypomnij sobie smak dzieciństwaŹródło: 123RF.COM
d1p958f
d1p958f

Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuchami? Do wyboru mamy racuchy drożdżowe lub na zsiadłym mleku. W czym tkwi sekret ich przygotowania? Żeby placuszki wyszły delikatne, warto przesiać mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziemy je smażyć, dodajmy łyżkę masła. Do wyrobionego ciasta możemy wrzucić pokrojone na kawałki lub starte na tarce jabłka, dynię lub rabarbar. Podajemy je z cukrem pudrem albo śmietaną.

Racuchy smaży się na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dlatego, jak inne tego typu potrawy, są kaloryczne i tłuste. Można je jednak "odchudzić", zamiast mąki pszennej, wybierając mąkę razową czy graham.

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 słodkie i twarde jabłka, 1 łyżka roztopionego masła, olej do smażenia, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, cukier puder do podania.

Przygotowanie: mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzej, aż będą letnie. Dodaj 1\2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw. W większej misce ubij jajka, dodaj resztę cukru i dolej drożdże. Dosyp pozostałą część mąki, wymieszaj i odstaw, aby ciasto ładnie wyrosło. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka, ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Dodaj cukier waniliowy, roztopione masło, wymieszaj i smaż na gorącym oleju. Wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1p958f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1p958f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj