Puszysty sernik z rodzynkami. Lepszego nie jadłeś
Wyjątkowy puszysty i nieziemsko kremowy sernik z rodzynkami. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten jest wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 10 |
Okazja: |
Składnik na spód ciasta:
- 90 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szk. mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 250 mascarpone
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 2 jajka
- 3 żółtka
Niepełna szklanka cukru:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 10 dag rodzynek
Składniki na polewę:
- 2 czekolady mleczne
- ½ szk. śmietany 30 proc.
- ½ szk. orzechów włoskich
- Sposób przygotowania spodu ciasta: połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180 st. C.
- Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
- Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180 st. C.
- Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze