Trwa ładowanie...
d16zzqb
16-05-2022 12:00

Puszysty sernik z rodzynkami. Lepszego nie jadłeś

Przepis

Wyjątkowy puszysty i nieziemsko kremowy sernik z rodzynkami. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten jest wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d16zzqb
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

10

Okazja:
dziesie.wp.pl
Źródło: dziesie.wp.pl
Składniki

Składnik na spód ciasta:

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szk. mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 250 mascarpone
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3 żółtka

Niepełna szklanka cukru:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek

Składniki na polewę:

  • 2 czekolady mleczne
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • ½ szk. orzechów włoskich
Przepis
  • Sposób przygotowania spodu ciasta: połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180 st. C.
  • Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
  • Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180 st. C.
  • Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Puszysty sernik z rodzynkami. Lepszego nie jadłeś
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16zzqb
d16zzqb
d16zzqb
d16zzqb
Więcej tematów
d16zzqb

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj