Przez lata myśleliśmy, że jest niezdrowy. Nowe wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości
Serwis BBC Future opublikował ranking 100. najbardziej pożywnych produktów na świecie. Zaskakuje 8. pozycja na liście, którą niespodziewanie zajął smalec wieprzowy. Ten rodzaj tłuszczu został uznany przez naukowców za zdrowszy od zielonego groszku, mandarynek, czerwonej kapusty czy różowych grejpfrutów.
Smalec wieprzowy to produkt, który budzi mieszane uczucia, ale wbrew pozorom w ograniczonych ilościach jest zalecany przez dietetyków. Obok kwasów nasyconych zawiera również jednonienasycone, takie jak kwas oleinowy, które są na wagę złota. To one zwiększają wchłanialność witaminy D i witamin z grupy B – tak ważnych dla zdrowia i odporności organizmu. Jednak, biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny, kluczowy jest umiar, a także łączenie tego rodzaju tłuszczu z innymi produktami. Skwarki czy smażona cebula sprawiają, że smalec staje się ciężkostrawny i może obciążać pracę narządów wewnętrznych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny
Korzyści i ograniczenia
Wprowadzenie smalcu wieprzowego do diety w rozsądnych ilościach może przynieść wiele pożytku. Zawarty w nim kwas oleinowy jest wsparciem dla zdrowia serca. Co więcej, w tłuszczach rozpuszczone są witaminy i dzięki nim łatwiej przedostają się do krwioobiegu.
Porównując inne dostępne rodzaje smalcu, wieprzowy wypada zdecydowanie najlepiej, a dodatkowo charakteryzuje się wysokim progiem dymienia (ponad 190 stopni Celsjusza), więc jest bezpiecznym wyborem do smażenia i duszenia potraw.
Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstwa smalcu. Nie jest wskazany dla osób z chorobami układu krążenia, mających wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie albo cukrzycę. W takich przypadkach należy ograniczyć smalec do minimum lub całkowicie zastąpić go tłuszczami roślinnymi, na przykład oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Przy diecie wysokotłuszczowej, takiej jak ketogeniczna, smalec może być wartościowym składnikiem. Jednak nadal ważna jest równowaga i jakość spożywanych tłuszczów.
Ważne jest pochodzenie smalcu
Smalec przetapiany jest ze słoniny wieprzowej, której walory zdrowotne i smakowe w dużym stopniu zależą od sposobu hodowli zwierząt. Rodzaj paszy i dostęp do wolnego wybiegu istotnie wpływa na zawartość witamin i minerałów. Tłuszcz pochodzący od zwierząt z małych hodowli ekologicznych jest znacznie bogatszy w witaminę D niż produkty hodowli przemysłowych.
Zalecane spożycie tłuszczu wieprzowego
Wysokie miejsce w rankingu nie oznacza, że powinniśmy zwiększyć spożycie tłuszczów zwierzęcych. Warto jednak wprowadzić pewne zmiany. Korzystne dla zdrowia może być na przykład zastąpienie masła (lub oleju roślinnego) używanego do smażenia smalcem ze względu na wyższy próg dymienia.
Dietetycy zalecają okazjonalne spożycie, 1-2 razy w tygodniu, w ilości nie przekraczającej 2 łyżeczek dziennie (5-10 g). Smalec może być używany jako dodatek do potraw, na przykład do gulaszu lub pieczeni. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podtrzymuje swoje wytyczne, by tłuszcze nasycone stanowiły mniej niż 10 proc. całkowitej energii z diety.