Przez lata myśleliśmy, że jest niezdrowy. Nowe wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości

Serwis BBC Future opublikował ranking 100. najbardziej pożywnych produktów na świecie. Zaskakuje 8. pozycja na liście, którą niespodziewanie zajął smalec wieprzowy. Ten rodzaj tłuszczu został uznany przez naukowców za zdrowszy od zielonego groszku, mandarynek, czerwonej kapusty czy różowych grejpfrutów.

Smalec wieprzowy jest bogaty w kwasy jednonienasyconeSmalec wieprzowy jest bogaty w kwasy jednonienasycone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smalec wieprzowy to produkt, który budzi mieszane uczucia, ale wbrew pozorom w ograniczonych ilościach jest zalecany przez dietetyków. Obok kwasów nasyconych zawiera również jednonienasycone, takie jak kwas oleinowy, które są na wagę złota. To one zwiększają wchłanialność witaminy D i witamin z grupy B – tak ważnych dla zdrowia i odporności organizmu. Jednak, biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny, kluczowy jest umiar, a także łączenie tego rodzaju tłuszczu z innymi produktami. Skwarki czy smażona cebula sprawiają, że smalec staje się ciężkostrawny i może obciążać pracę narządów wewnętrznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Korzyści i ograniczenia

Wprowadzenie smalcu wieprzowego do diety w rozsądnych ilościach może przynieść wiele pożytku. Zawarty w nim kwas oleinowy jest wsparciem dla zdrowia serca. Co więcej, w tłuszczach rozpuszczone są witaminy i dzięki nim łatwiej przedostają się do krwioobiegu.

Porównując inne dostępne rodzaje smalcu, wieprzowy wypada zdecydowanie najlepiej, a dodatkowo charakteryzuje się wysokim progiem dymienia (ponad 190 stopni Celsjusza), więc jest bezpiecznym wyborem do smażenia i duszenia potraw.

Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstwa smalcu. Nie jest wskazany dla osób z chorobami układu krążenia, mających wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie albo cukrzycę. W takich przypadkach należy ograniczyć smalec do minimum lub całkowicie zastąpić go tłuszczami roślinnymi, na przykład oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Przy diecie wysokotłuszczowej, takiej jak ketogeniczna, smalec może być wartościowym składnikiem. Jednak nadal ważna jest równowaga i jakość spożywanych tłuszczów.

Ważne jest pochodzenie smalcu

Smalec przetapiany jest ze słoniny wieprzowej, której walory zdrowotne i smakowe w dużym stopniu zależą od sposobu hodowli zwierząt. Rodzaj paszy i dostęp do wolnego wybiegu istotnie wpływa na zawartość witamin i minerałów. Tłuszcz pochodzący od zwierząt z małych hodowli ekologicznych jest znacznie bogatszy w witaminę D niż produkty hodowli przemysłowych.

Zalecane spożycie tłuszczu wieprzowego

Wysokie miejsce w rankingu nie oznacza, że powinniśmy zwiększyć spożycie tłuszczów zwierzęcych. Warto jednak wprowadzić pewne zmiany. Korzystne dla zdrowia może być na przykład zastąpienie masła (lub oleju roślinnego) używanego do smażenia smalcem ze względu na wyższy próg dymienia.

Dietetycy zalecają okazjonalne spożycie, 1-2 razy w tygodniu, w ilości nie przekraczającej 2 łyżeczek dziennie (5-10 g). Smalec może być używany jako dodatek do potraw, na przykład do gulaszu lub pieczeni. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podtrzymuje swoje wytyczne, by tłuszcze nasycone stanowiły mniej niż 10 proc. całkowitej energii z diety.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm