Przez lata myśleliśmy, że jest niezdrowy. Nowe wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości

Serwis BBC Future opublikował ranking 100. najbardziej pożywnych produktów na świecie. Zaskakuje 8. pozycja na liście, którą niespodziewanie zajął smalec wieprzowy. Ten rodzaj tłuszczu został uznany przez naukowców za zdrowszy od zielonego groszku, mandarynek, czerwonej kapusty czy różowych grejpfrutów.

Smalec wieprzowy jest bogaty w kwasy jednonienasyconeSmalec wieprzowy jest bogaty w kwasy jednonienasycone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smalec wieprzowy to produkt, który budzi mieszane uczucia, ale wbrew pozorom w ograniczonych ilościach jest zalecany przez dietetyków. Obok kwasów nasyconych zawiera również jednonienasycone, takie jak kwas oleinowy, które są na wagę złota. To one zwiększają wchłanialność witaminy D i witamin z grupy B – tak ważnych dla zdrowia i odporności organizmu. Jednak, biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny, kluczowy jest umiar, a także łączenie tego rodzaju tłuszczu z innymi produktami. Skwarki czy smażona cebula sprawiają, że smalec staje się ciężkostrawny i może obciążać pracę narządów wewnętrznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Korzyści i ograniczenia

Wprowadzenie smalcu wieprzowego do diety w rozsądnych ilościach może przynieść wiele pożytku. Zawarty w nim kwas oleinowy jest wsparciem dla zdrowia serca. Co więcej, w tłuszczach rozpuszczone są witaminy i dzięki nim łatwiej przedostają się do krwioobiegu.

Porównując inne dostępne rodzaje smalcu, wieprzowy wypada zdecydowanie najlepiej, a dodatkowo charakteryzuje się wysokim progiem dymienia (ponad 190 stopni Celsjusza), więc jest bezpiecznym wyborem do smażenia i duszenia potraw.

Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstwa smalcu. Nie jest wskazany dla osób z chorobami układu krążenia, mających wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie albo cukrzycę. W takich przypadkach należy ograniczyć smalec do minimum lub całkowicie zastąpić go tłuszczami roślinnymi, na przykład oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Przy diecie wysokotłuszczowej, takiej jak ketogeniczna, smalec może być wartościowym składnikiem. Jednak nadal ważna jest równowaga i jakość spożywanych tłuszczów.

Ważne jest pochodzenie smalcu

Smalec przetapiany jest ze słoniny wieprzowej, której walory zdrowotne i smakowe w dużym stopniu zależą od sposobu hodowli zwierząt. Rodzaj paszy i dostęp do wolnego wybiegu istotnie wpływa na zawartość witamin i minerałów. Tłuszcz pochodzący od zwierząt z małych hodowli ekologicznych jest znacznie bogatszy w witaminę D niż produkty hodowli przemysłowych.

Zalecane spożycie tłuszczu wieprzowego

Wysokie miejsce w rankingu nie oznacza, że powinniśmy zwiększyć spożycie tłuszczów zwierzęcych. Warto jednak wprowadzić pewne zmiany. Korzystne dla zdrowia może być na przykład zastąpienie masła (lub oleju roślinnego) używanego do smażenia smalcem ze względu na wyższy próg dymienia.

Dietetycy zalecają okazjonalne spożycie, 1-2 razy w tygodniu, w ilości nie przekraczającej 2 łyżeczek dziennie (5-10 g). Smalec może być używany jako dodatek do potraw, na przykład do gulaszu lub pieczeni. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podtrzymuje swoje wytyczne, by tłuszcze nasycone stanowiły mniej niż 10 proc. całkowitej energii z diety.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce