Przez całe życie źle gotowałeś ziemniaki. Drobny trik i smakują lepiej

Gniecione ziemniaki, czyli po prostu puree, regularnie pojawia się na wielu polskich stołach. Teraz okazuje się, że prawdopodobnie przez całe życie przygotowywaliśmy je w niewłaściwy sposób. Wystarczy zastosować prosty trik i nasze danie będzie dużo smaczniejsze.

Puree z ziemniaków - Polacy kochają ten dodatek do dań.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przygotowując puree, wielu z nas korzysta z bardzo prostego przepisu. Najpierw gotujemy obrane ziemniaki i odlewamy z nich wodę. Następnie dodajemy masło, mleko lub śmietanę i dokładnie zgniatamy.

Tymczasem szef kuchni Tyler Florence z amerykańskiej Food Network jest zdania, że ten sposób zubaża smak naszego dania. – Ziemniaki mają naprawdę delikatny smak – mówi w rozmowie z "PopSugar". – Kiedy gotujesz je w wodzie, a potem tę wodę wylewasz, by je osuszyć, to tak, jakbyś wylał cały smak z ziemniaków – podkreślił.

Szef kuchni zaleca, by ziemniaki gotować z masłem lub śmietaną, które ten smak zatrzymają. Najlepiej, jeśli ugotujemy je na parze - wówczas zachowają wszystkie wartości odżywcze. Jeśli do garnka dolaliśmy jednak wodę, ziemniaki odcedzamy za pomocą durszlaka, kiedy tylko zrobią się miękkie. Robimy to w taki sposób, by śmietana lub masło zebrało się na dnie garnka - w żadnym razie ich nie wylewamy. Następnie ponownie wkładamy do garnka ziemniaki, możemy też dodać odrobinę czosnku i wszystko razem zgniatamy. Brzmi pysznie – wypróbujecie ten sposób?

Zobacz też: Ziemniaki w nieoczywistych kombinacjach kulinarnych

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu