Przez całe życie źle gotowałeś ziemniaki. Drobny trik i smakują lepiej

Gniecione ziemniaki, czyli po prostu puree, regularnie pojawia się na wielu polskich stołach. Teraz okazuje się, że prawdopodobnie przez całe życie przygotowywaliśmy je w niewłaściwy sposób. Wystarczy zastosować prosty trik i nasze danie będzie dużo smaczniejsze.

Puree z ziemniaków - Polacy kochają ten dodatek do dań.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przygotowując puree, wielu z nas korzysta z bardzo prostego przepisu. Najpierw gotujemy obrane ziemniaki i odlewamy z nich wodę. Następnie dodajemy masło, mleko lub śmietanę i dokładnie zgniatamy.

Tymczasem szef kuchni Tyler Florence z amerykańskiej Food Network jest zdania, że ten sposób zubaża smak naszego dania. – Ziemniaki mają naprawdę delikatny smak – mówi w rozmowie z "PopSugar". – Kiedy gotujesz je w wodzie, a potem tę wodę wylewasz, by je osuszyć, to tak, jakbyś wylał cały smak z ziemniaków – podkreślił.

Szef kuchni zaleca, by ziemniaki gotować z masłem lub śmietaną, które ten smak zatrzymają. Najlepiej, jeśli ugotujemy je na parze - wówczas zachowają wszystkie wartości odżywcze. Jeśli do garnka dolaliśmy jednak wodę, ziemniaki odcedzamy za pomocą durszlaka, kiedy tylko zrobią się miękkie. Robimy to w taki sposób, by śmietana lub masło zebrało się na dnie garnka - w żadnym razie ich nie wylewamy. Następnie ponownie wkładamy do garnka ziemniaki, możemy też dodać odrobinę czosnku i wszystko razem zgniatamy. Brzmi pysznie – wypróbujecie ten sposób?

Zobacz też: Ziemniaki w nieoczywistych kombinacjach kulinarnych

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce