Przez całe życie źle gotowałeś ziemniaki. Drobny trik i smakują lepiej

Gniecione ziemniaki, czyli po prostu puree, regularnie pojawia się na wielu polskich stołach. Teraz okazuje się, że prawdopodobnie przez całe życie przygotowywaliśmy je w niewłaściwy sposób. Wystarczy zastosować prosty trik i nasze danie będzie dużo smaczniejsze.

Puree z ziemniaków - Polacy kochają ten dodatek do dań.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przygotowując puree, wielu z nas korzysta z bardzo prostego przepisu. Najpierw gotujemy obrane ziemniaki i odlewamy z nich wodę. Następnie dodajemy masło, mleko lub śmietanę i dokładnie zgniatamy.

Tymczasem szef kuchni Tyler Florence z amerykańskiej Food Network jest zdania, że ten sposób zubaża smak naszego dania. – Ziemniaki mają naprawdę delikatny smak – mówi w rozmowie z "PopSugar". – Kiedy gotujesz je w wodzie, a potem tę wodę wylewasz, by je osuszyć, to tak, jakbyś wylał cały smak z ziemniaków – podkreślił.

Szef kuchni zaleca, by ziemniaki gotować z masłem lub śmietaną, które ten smak zatrzymają. Najlepiej, jeśli ugotujemy je na parze - wówczas zachowają wszystkie wartości odżywcze. Jeśli do garnka dolaliśmy jednak wodę, ziemniaki odcedzamy za pomocą durszlaka, kiedy tylko zrobią się miękkie. Robimy to w taki sposób, by śmietana lub masło zebrało się na dnie garnka - w żadnym razie ich nie wylewamy. Następnie ponownie wkładamy do garnka ziemniaki, możemy też dodać odrobinę czosnku i wszystko razem zgniatamy. Brzmi pysznie – wypróbujecie ten sposób?

Zobacz też: Ziemniaki w nieoczywistych kombinacjach kulinarnych

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera