Przez całe życie źle gotowałeś ziemniaki. Drobny trik i smakują lepiej

Gniecione ziemniaki, czyli po prostu puree, regularnie pojawia się na wielu polskich stołach. Teraz okazuje się, że prawdopodobnie przez całe życie przygotowywaliśmy je w niewłaściwy sposób. Wystarczy zastosować prosty trik i nasze danie będzie dużo smaczniejsze.

Puree z ziemniaków - Polacy kochają ten dodatek do dań.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przygotowując puree, wielu z nas korzysta z bardzo prostego przepisu. Najpierw gotujemy obrane ziemniaki i odlewamy z nich wodę. Następnie dodajemy masło, mleko lub śmietanę i dokładnie zgniatamy.

Tymczasem szef kuchni Tyler Florence z amerykańskiej Food Network jest zdania, że ten sposób zubaża smak naszego dania. – Ziemniaki mają naprawdę delikatny smak – mówi w rozmowie z "PopSugar". – Kiedy gotujesz je w wodzie, a potem tę wodę wylewasz, by je osuszyć, to tak, jakbyś wylał cały smak z ziemniaków – podkreślił.

Szef kuchni zaleca, by ziemniaki gotować z masłem lub śmietaną, które ten smak zatrzymają. Najlepiej, jeśli ugotujemy je na parze - wówczas zachowają wszystkie wartości odżywcze. Jeśli do garnka dolaliśmy jednak wodę, ziemniaki odcedzamy za pomocą durszlaka, kiedy tylko zrobią się miękkie. Robimy to w taki sposób, by śmietana lub masło zebrało się na dnie garnka - w żadnym razie ich nie wylewamy. Następnie ponownie wkładamy do garnka ziemniaki, możemy też dodać odrobinę czosnku i wszystko razem zgniatamy. Brzmi pysznie – wypróbujecie ten sposób?

Zobacz też: Ziemniaki w nieoczywistych kombinacjach kulinarnych

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"