Przepis na proste kotlety jajeczne. Posmakują nawet niejadkom
Pyszne kotlety jajeczne w prostym przepisie. Do masy możemy dodać koperek lub pietruszkę. Kotlety jajeczne świetnie smakują z frytkami i surówką. Doskonale będą się też komponować z sosem pieczarkowym. Przepis z bloga "Di bloguje".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przepis
- Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju.
- Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera.
- Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
- Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
- W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.
- Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
- Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
- Smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl