Przepis na pieczeń cielęcą z kluskami kładzionymi Mateusza Gesslera
Kluski kładzione doskonale pasują do różnego rodzaju sosów i mięs. Nie tylko są szybkie w wykonaniu, ale ich przygotowanie nie jest wymagające. Mateusz Gessler, którego wkrótce zobaczymy w roli jurora w programu "MasterChef Junior" zaprezentował przepis na proste, ale wykwintne dania. W jego menu znalazła się pieczeń cielęca, kluski kładzione oraz marchew duszona z imbirem i gruszką.
Kluski kładzione doskonale pasują do różnego rodzaju sosów i mięs. Nie tylko są szybkie w wykonaniu, ale ich przygotowanie nie jest wymagające. Mateusz Gessler, którego wkrótce zobaczymy w roli jurora w programu "MasterChef Junior" zaprezentował przepis na proste, ale wykwintne dania. W jego menu znalazła się pieczeń cielęca, kluski kładzione oraz marchew duszona z imbirem i gruszką.
Zobaczcie przepis na pieczeń cielęcą.
Składniki:
1 kg łopatki cielęcej, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżka natki, wywar jarski lub bulion ok 1,5 l, 4 listki liści laurowych, 4 sztuki ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz ziarnisty ok 10 sztuk, 500 ml śmietany 30%, 1 szklanka wina białego.
Przygotowanie:
Łopatkę cielęcą zwijamy w rulon i zawiązujemy dratwą. Do dużej brytfanki wlewamy masło i gotujemy mięso , podlewając na przemian bulionem i winem. Po 20 minutach wlewamy resztę wina, bulionu i dodajemy przyprawy. Następnie dusimy mięso przez ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Miękkie mięso wyciągamy z brytfanki i zdejmujemy sznurek. Mięso zawijamy w folię spożywczą , ściskając mięso i odkładamy do lodówki na godzinę. Do powstałego podczas pieczenia sosu dodajemy śmietanę i redukujemy do 50 % objętości. Po zredukowaniu doprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz posiekaną natką. Schłodzone w lodówce mięso kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy gorącym sosem i zapiekamy ok 10 minut.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016