Przekąska nie tylko do filmu. Robimy popcorn w domu
Film w kinie bez zagryzania popcornem? To absolutnie niemożliwe. Prażona kukurydza stała się nie tylko jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie, ale również ważnym elementem, jednym z symboli popkultury. Ale nie wszyscy wiedzą, że nie jest to wynalazek Amerykanów, ale starożytnych plemion zamieszkujących Amerykę Południową.
Zanim Hiszpanie podbili Amerykę, kukurydza stanowiła w tej części świata podstawę diety. Wyrabiano z niej mąkę, pieczono placki, przyrządzano zupy, ale również prażono ją na rozgrzanych blachach. Po uprażeniu ziarna były o wiele łatwiejsze do przechowania. W Peru archeolodzy znaleźli prażoną kukurydzę sprzed prawie pięciu tysięcy lat!
Swoją światową popularność prażona kukurydza zawdzięcza jednak nie Hiszpanom, Meksykanom czy Peruwiańczykom, ale Amerykanom. Już w XIX wieku zalewano ją mlekiem i przyrządzano jak owsiankę, czasem mieszano z miodem lub melasą. Pod koniec XIX wieku, gdy pojawiły się pierwsze kina, popcorn stał się ulubioną przekąską kinomanów. Szybko zawojował cały świat.
Prażyć można wszystkie odmiany kukurydzy, ale nie ze wszystkich uda się przygotować puszysty i miękki popcorn. Wyselekcjonowano więc odmiany, które idealnie spełniają te warunki. Ziarna kukurydzy najpierw należy wysuszyć, by pozbyć się jak największej ilości wody. Najlepsze nasiona muszą zawierać dużo bielma, które pod wpływem wysokiej temperatury równomiernie puchnie.
Zobacz też: Karmelizowany popcorn na słodko
Popcorn jest smaczny, ale również zawiera mnóstwo potrzebnych człowiekowi substancji. Jest znakomitym źródłem błonnika (10 gramów w stu gramach), a także witamin i mikroelementów. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, poprawia trawienie, pomaga walczyć ze skutkami cukrzycy. Sporo plusów, ale jednak popcorn uważany jest za niezbyt zdrowe jedzenie. Dlaczego? Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że najczęściej jemy nasiona uprażone na tłuszczu (sporej ilości) i obficie posypane solą. Te dwa składniki powodują, że popcorn staje się wyjątkowo niezdrowy, a jego zalety są eliminowane. Nie ma możliwości, by zrobić dobry popcorn całkowicie bez tłuszczu, ale sól możemy wyeliminować.
Kukurydzę praży się na trzy sposoby. Najbardziej popularna jest metoda prażenia w kuchence mikrofalowej. Ponad 80 proc. kukurydzy do prażenia sprzedawanej w sklepach jest przeznaczona właśnie do przygotowania w ten sposób. Ziarna są już wcześniej nasączone w specjalnym tłuszczu, a uprażenie ich nie stanowi najmniejszego problemu. Mniej popularne, ale równie proste jest prażenie na oleju. W dużym garnku musimy rozgrzać olej roślinny, wsypać ziarna (tylko tyle, by pokryły dno jedną warstwą) i przykrywamy pokrywką. Kukurydza jest gotowa w ciągu minuty. Trzecim sposobem jest ogrzewanie ziaren bardzo gorącym powietrzem. To metoda stosowana w specjalnych maszynach do popcornu, używanych np. w restauracjach. Można, oczywiście, zafundować sobie taki sprzęt, jeśli chcemy jeść domowy popcorn regularnie.
Prażone ziarna możemy dodawać do różnych dań. Po posłodzeniu stanowią fantastyczny dodatek do ciast, można z nich przygotowywać również batoniki, mieszając z miodem i bakaliami. Bardzo smaczny jest również popcorn z czekoladą: uprażone ziarna zanurzamy w roztopionej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Popcorn pasuje również do owoców - sałatka z truskawek czy bananów z dodatkiem uprażonych ziaren będzie fantastycznym deserem lub śniadaniem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl