Prosty łosoś na chipsach z ziemniaka
Łosoś należy do ryb, które nie wymagają wymyślnych przypraw czy dodatków. Oprószony sola i pieprzem, a następnie usmażony i podany z domowymi chipsami z młodych ziemniaków, będzie pyszną propozycją na rodzinny obiad.
oprac. Magdalena Pomorska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 filety z łososia bez skóry
- 1 cytryna
- 6 młodych ziemniaków
- oliwa
- olej
- sól i pieprz
Przepis
Filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy partiami chipsy na złoty kolor.
Na drugiej patelni smażymy łososia. Całość wykładamy na talerz i podajemy z ćwiartkami cytryny. Owoc najlepiej wcześniej sparzyć wrzątkiem.
Zobacz także: jednogarnkowe pyszności z makaronu i sera
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl